c S
Strokovnjaki o ovirah za uveljavitev mediacije v Sloveniji in EU 06.11.2019 13:16 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Strokovnjaki so na dvodnevni konferenci Ovire za uveljavitev mediacije v Sloveniji in EU, ki se je začela danes na ljubljanski fakulteti za upravo, izpostavili pomen promocije mediacije kot hitrega in učinkovitega načina reševanja sporov. Pogostejša uporaba bi namreč zmanjšala število zadev na sodiščih in povečala zadovoljstvo strank z rešitvijo.

"Če se doseže razum skozi mediacijo, bosta stranki prihranili znatno mero časa in se izognili dragemu sodnemu postopku," je ob otvoritvi konference dejala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Izpostavila je številne prednosti mediacije.

Ta je primerna tako za posameznike, kot tudi za interesne skupine, gospodarna tako časovno kot tudi finančno, za razliko od obravnav, ki so javne, pa je mediacija zaupna. Povečuje tudi stopnjo nadzora, ki ga imajo stranke nad rešitvijo spora, zato je verjetneje, da bo prišlo do rešitve, s katero bodo stranke zadovoljne. Njena velika prednost pa je tudi pomoč nevtralnega mediatorja pri reševanju spora.

Katičeva je opozorila, da se v programih sodišču pridružene mediacije vlaga premalo napora v ozaveščanje strank o pomenu mirnega reševanja spora, še posebej v dosledno izvajanje določbe zakona, ki sodišču nalaga, da strankam ponudi možnost alternativnega reševanja spora v vsaki zadevi. Prave pripravljenosti za mirno reševanje sporov pa ni niti v postopkih, kjer kot stranka nastopa država, pa čeprav je promocija mediacije ena od prioritet ministrstva za pravosodje, zapisana tudi v koalicijski pogodbi. Njena širša uporaba bi lahko močno razbremenila delo sodišč in pomenila premik od pravdanja h konstruktivnemu pogovoru.

Predsednica Društva mediatorjev Slovenije Gordana Ristin je za STA dejala, da evidenco reševanja sporov z mediacijo v Sloveniji vodijo samo na sodiščih. Tam jo na prvi stopnji sojenja, kadar je ponujena, sprejme 30 odstotkov strank. Od teh jih spor s pomočjo mediacije uspešno reši 50 odstotkov. Na višjem sodišču, na primer v Ljubljani, mediacijo sprejme deset odstotkov strank, 50 odstotkov postopkov mirnega reševanja sporov pa je uspešnih.

Mediacije v Sloveniji izvajajo tudi drugod, na primer v Društvu mediatorjev Slovenije, pri Odvetniški zbornici Slovenije in pri Slovenskem zavarovalnem združenju, kjer imajo letno že čez 280 mediacij. Kljub temu si Ristinova želi okrepljene promocije mediacije, da bi se ta kot način reševanja spora uporabljala v še več zadevah. Po njeni oceni ima Slovenija okrog 2000 mediatorjev.

Na konferenci, ki poteka v sklopu evropskega projekta ministrstva za pravosodje Učinkovito pravosodje, potekajo številna predavanja domačih in tujih pravnih strokovnjakov. Udeleženci si bodo lahko ogledali simulacijo primera mediacije, se soočili z vprašanji, kako bolje promovirati mediacijo, kako premostiti ovire za njeno uporabo, dotaknili pa se bodo tudi posebnosti mediacije v družinskih sporih in razmišljali o tem, kako uspešno postaviti delo mediatorja na trg.