c S

Sodniki bi morali morali biti seznanjeni z angažiranostjo Accetta

16.10.2019 14:22 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Ustavni sodnik Marko Šorli je danes kolegom ustavnim sodnikom poslal dopis, v katerem navaja, da bi morali biti seznanjeni z angažiranostjo kolega Mateja Accetta, kot izhaja iz objavljenih dopisovanj med njim in nekaterimi ustanovnimi člani SMC.

Šorli se v dopisu sklicuje na izjavo za javnost predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, v kateri je zapisal, da Accetto ustavnega sodišča ni zavajal, ko je to odločalo o zahtevah za njegovo izločitev zaradi povezav s stranko SMC. "Njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna," je navedel in dodal, da javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva, pozivi k odstopu pa niso utemeljeni.

Šorli danes v dopisu Knezu in drugim članom ustavnega sodišča piše, da izjava "kljub svoji lapidarnosti (ali prav zaradi nje) lahko navaja na zmoten zaključek", da so bili sodniki pred odločanjem o izločitvi Accetta iz odločanja glede referenduma o drugem tir seznanjeni z vsebino njegove korespondence s člani skupine, ki je pripravljala program stranke SMC.

"Ne želim ugibati za nazaj, kakšna bi bila (moja) odločitev, če bi bil prej seznanjen z vsebino korespondence, ki je bila po odločanju sodišča objavljena v medijih. Vsekakor pa menim, da bi sodniki morali biti z angažiranostjo dr. Accetta, ki iz te korespondence izhaja, seznanjeni v postopku odločanja," je zapisal Šorli. Zato Knezove izjave, "kolikor nakazuje, da smo bili sodniki seznanjeni tudi z okoliščinami, ki so bile razkrite po odločanju," ne more podpreti, je dodal.

Gre za dopisovanja med Accettom in nekaterimi vidnimi ustanovnimi člani SMC, v katerih je Accetto podajal svoja mnenja o nekaterih vsebinah. Zaradi sodelovanja s SMC je Vili Kovačič večkrat zahteval, da se Accetto izloči iz odločanja o zadevah, med drugim pri odločanju o referendumu o drugem tiru. Slednji je bil projekt vlade Mira Cerarja, takratnega predsednika SMC.

Accetto in Cerar sta sicer v četrtek pojasnila, da sta sodelovala še v času, ko so bili Cerar in drugi posamezniki še člani civilne družbe. S stranko pa da Accetto nikoli ni sodeloval in ni zanjo pripravljal nobenih mnenj. Accetto je tudi navedel, da v predvolilnem programu SMC sam ne razbere "niti enega stavka ali misli", ki bi prišla od njega, ter da je v obeh zadevah, ki se jih problematizira, tako pri odločanju o drugem tiru kot o zakonu o tujcih, sam glasoval na način, ki nikakor ni bil v prid interesom stranke SMC in njenega tedanjega voditelja.