c S

Pozivi k odstopu Accetta po mnenju predsednika ustavnega sodišča niso utemeljeni

15.10.2019 11:06 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez meni, da ustavni sodnik Matej Accetto ustavnega sodišča ni zavajal, ko je to odločalo o zahtevah za njegovo izločitev zaradi povezav s stranko SMC. Zato tudi meni, da "pozivi k odstopu niso utemeljeni", ustavnemu sodišču pa je še mogoče zaupati. Nesprejemljiva je zanj tudi "javna diskreditacija sodnika".

Portal Požareport je namreč v ponedeljek objavil faksimile elektronskih sporočil iz aprila in maja 2014, ki so si jih med seboj pošiljali tedanji vidni člani SMC ter Accetto. Sporočila potrjujejo, da je Accetto s svojimi mnenji sodeloval pri pisanju programa SMC.

Na slednje je v postopkih, ko je ustavno sodišče odločalo o pritožbi v zvezi z referendumom o drugem tiru in preizkusu pritožbe v zvezi s parlamentarnimi volitvami, opozoril že Vili Kovačič in zahteval Accettovo izločitev. Do izločitve pa ni prišlo.

Kot zdaj v izjavi za javnost navaja Knez, je bila vloga Accetta v času pred ustanovitvijo SMC v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred ustavnim sodiščem - prvič v zadevi drugi tir, nazadnje pri presoji ustavnosti zakona o tujcih. "Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni," je zapisal.

Accetto po Knezovem mnenju drugih sodnikov in sodnic pri tem tudi ni zavajal. "Njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna," je navedel. Dodal je, da javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva, pozivi k odstopu pa niso utemeljeni.

V eni od odločitev sodnikov o neizločitvi Accetta sicer piše, da je sodnik sodišču pojasnil, da ni sodeloval pri pisanju programa SMC.

Knez je sicer v pogovoru za Radio Slovenija zagotovil, da je kljub trenutnemu "notranjemu nemiru" ustavnemu sodišču še mogoče zaupati.

Zavrnil je vsakršen očitek, da ustavni sodniki delujejo politično. "Odločamo na podlagi prava. Ne zasledujemo interesov. Ne zanima nas, koliko bomo sprejemljivi v očeh javnosti in tistih, ki imajo določene interese. Vodijo nas popolnoma drugi argumenti," je povedal.

Glede ločenih mnenj ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ki je na ta način že večkrat kritiziral delo svojih kolegov, je Knez priznal, da "zagotovo puščajo pri nas nek občutek omalovaževanja". Meni, da ni dostojno. "To je težava samega sodnika, namreč v določenih mnenjih si sam nastavi ogledalo, to je njegovo avtorsko delo. Ostali sodniki ostajamo nad tem, osredotočamo se na razloge za odločitev v posamezni zadevi," je pojasnil Knez.

Po njegovi oceni je ustavno sodišče ta trenutek v notranjem nemiru. "Ta nemir se zgodi občasno. Veliko naših zadev je občutljivih, imajo vpliv. Tudi na meni je, da ta nemir umirim, ne vidim druge možnosti. Sodniki pa so zreli ljudje, ki znajo presoditi tudi, da je v nekem trenutku tak nemir treba preseči in iti naprej," je dejal predsednik ustavnega sodišča.

Kot je zagotovil, bodo ustavni sodniki nadaljevali svoje delo, čeprav se te dni ukvarjajo bolj sami s seboj. Zavrnil je vsakršno možnost, da bi moral sodnik Accetto zaradi te zgodbe odstopiti. "Ni nobenih pogojev v zakonu, nismo niti blizu temu. Medijski pritisk, ki se je zgodil, je nedopusten," je še ocenil.