c S

Ukinjanja sodišč ne bo

13.10.2019 19:16 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je v intervjuju povedala, da so na ministrstvu pripravili osnutek predlog reorganizacije sodne mreže, ob tem pa zagotovila, da ta ne predvideva ukinitve sodišč. Za spremembe ustave glede prenosa imenovanj sodnikov z DZ na Sodni svet dvomi, da bodo sprejete v tem mandat.

Kot je povedala Katičeva, predlog reorganizacije sodne mreže še ni bil posredovan vsem deležnikom v pravosodju. Najprej se mora do njega opredeliti posebna delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov sodstva in ministrstva, nato pa bo šel v razpravo tudi sodiščem. "Po predvideni časovnici bi spremembe v prihodnjem letu usklajevali v strokovni javnosti, nato v širši, medresorsko, tudi politično. In potem šli tudi v parlament," je povedala. Predlog po njenih zagotovilih ne predvideva ukinjanja sodišč, saj zagovarjajo stališče, da morajo sodišča ostati dostopna.

Glede gradnje nove sodne palače v Ljubljani je povedala, da bodo na ministrstvu začeli postopek za njeno izgradnjo, so pa vmes ugotovili, da so papirji, ki so bili pripravljeni v preteklosti, že zastareli.

Koalicija, katere del je tudi SD, iz katere prihaja Katičeva, je v koalicijski pogodbi zapisala, da bo v enem letu po nastopu mandata predlagala začetek sprememb ustave, s katerimi bi določili triletno poizkusno dobo sodnikov in prenos imenovanja sodnikov z DZ na Sodni svet. Predlog spremembe ustave na ministrstvu pripravljajo, a Katičeva pravi, da si ne dela utvar, da bi bil predlog sprejet v tem mandat: "Tudi zaradi tega, ker imamo manjšinsko vlado."

Od zakonskih sprememb je napovedala spremembe kazenskega zakonika, a ne zgolj na področju kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ampak tudi širše. Na ministrstvu imajo tudi že pripravljene spremembe insolvenčne zakonodaje, saj je treba uresničiti tri odločbe ustavnega sodišča. Med drugim tečejo tudi razmišljanja o možnosti, da bi institut poenostavljene prisilne poravnave nadgraditi v smeri večjih varovalk, na primer, da bi bil namenjen le najmanjšim dolžnikom, katerih obveznosti ne presegajo npr. 500.000 evrov, ne pa več tistim, ki imajo milijonske dolgove.

Na ministrstvu po besedah Katičeve nadaljujejo tudi s postopkom priprave novega predloga novele zakona o kazenskem postopku, pri čemer še ne ve, ali bodo v njem predlagali ukinitev sodne preiskave.

Glede gradnje novih zaporov je povedala, da jim je uspelo nekoliko znižati stroške predvidene obnove ženskega zapora na Igu in izgradnje novega zapora v Dobrunjah: "Na račun izboljšav se je strošek na Igu znižal za deset odstotkov, za Dobrunje pa 18 odstotkov." Za zapor v Dobrunjah želijo gradbeno dovoljenje pridobiti prihodnje leto, gradnjo pa začeti leta 2021, ko bi začeli tudi z obnovo zapora na Igu.

Od političnih zadev je Katičeva med drugim komentirala odnos z Levico, za katero se zdi, da se skupaj s SD poteguje za isto bazo volivcev. Med drugim je dejala, da SD tepe, da skuša biti realna ter da bi bilo s strani Levice pošteno, da bi sprejela odgovornost in šla v vlado.