c S
Ruske oblasti okrepile pritisk na Navalnega 09.10.2019 18:38 Moskva, 09. oktobra (STA) - Ruske oblasti so danes okrepile pritisk na vodjo opozicije Alekseja Navalnega, saj so njegovo organizacijo, Fundacijo za boj proti korupciji (FBK), uvrstile med t.i. tuje agente in s tem okrepile nadzor nad njo.

Organizacijo FBK, ki je objavila več preiskav o vodilnih ruskih politikih in njihovem dvomljivo pridobljenem premoženju, oblasti že preiskujejo zaradi pranja denarja. Trdijo, da je FBK prejel večje količine denarja, za katerega so vedeli, da je bil pridobljen nezakonito. Račune FBK so avgusta zamrznili, mesec kasneje pa izvedli obsežne preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko pravosodno ministrstvo je danes sporočilo, da so v nadzoru dela te nevladne organizacije ugotovili, da je "tuj agent". Ugotovili so, da je okoli 140.000 rubljev (1960 evrov evrov) prejela od organizacij v Španiji in ZDA.

V Rusiji od leta 2012 velja zakon, po katerem od vseh organizacij, ki prejemajo kakršnakoli sredstva iz tujine in "sodelujejo v političnih procesih", zahtevajo, da se registrirajo kot "tuji agenti". Oblasti so kot takšne opredelile že vrsto nevladnih organizacij, pa tudi medijev, ki so kritični do oblasti. Posledično so mnoge prenehale delovati.

T.i. tuji agenti se morajo kot takšni navajati v vseh javnih komunikacijah, podvrženi pa so pomembnim administrativnim in finančnim omejitvam ter okrepljenemu nadzoru.

Navalni je v odzivu na Twitterju odločitev označil za nezakonito in obtožil ministrstvo, da jo je sprejelo "na neposreden ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina", ki se boji FBK, ker sloni na oblasti lopovov in skorumpiranih ljudi. Zatrdil je, da fundacija ni prejela niti kopejke iz tujine, od ministrstva pa zahteval, da javnosti predstavi dokaze, da je fundacija prejela ta sredstva.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zatrdil, da Kremelj tovrstnih odločitev ne sprejema, ampak pravosodno ministrstvo.