c S

Odbor za pravosodje skozi predloga proračunov za 2020 in 2021

09.10.2019 07:05 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Odbor DZ za pravosodje se je danes kot zainteresirano delovno telo seznanil s predlogom proračunov za pravosodni resor za prihodnji dve leti. Pravosodna ministrica Andreja Katič ni zadovoljna s tem, da bo prihodnje leto za pravosodje manj denarja kot letos, optimistična pa ostaja, ker se načrtovana sredstva zvišujejo v letu 2021.

Proračun za prihodnje leto za pravosodni resor predvideva približno 75,5 milijona evrov sredstev, za leto 2021 pa 93 milijonov evrov sredstev. Katičeva, ki sicer ni zadovoljna z višino sredstev za prihodnje leto, je danes v DZ ocenila, da bodo kljub temu lahko nemoteno nadaljevali z začetimi projekti.

Kot prioritete je izpostavila gradnjo novega moškega zapora v Ljubljani in obnovo ter dograditev ženskega zapora na Igu. Za ta namen je v proračunu za prihodnje leto predvidenih 2,5 milijona evrov, za 2021 pa 16 milijonov evrov.

Ob tem je ministrica zagotovila, da projekt ves čas optimizirajo, da bo čim bolj racionalen, a dokler ne bodo objavili razpisa in videli, kakšne ponudbe dobijo, ne morejo vedeti dejanske vrednosti.

Prihodnje leto načrtujejo tudi nabavo novih službenih vozil za pravosodje, nadzidavo zapora v Murski Soboti ter nov vodovod v zavodu Dob. Denar bodo namenili tudi za nakup nove opreme za varovanje za Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij.

Ministrstvo za pravosodje po besedah Katičeve izvaja tudi začetne aktivnosti za zagon projekta nove sodne stavbe v Ljubljani. Prva sredstva za ta namen načrtujejo črpati v 2021. Samo za najeme prostorov je sicer v pravosodnem proračunu namenjenih šest milijonov evrov. Projekti, o katerih se je govorilo v času prejšnjih ministrov, pa so po njenih besedah zastareli.

Ministrica je spomnila tudi na pomanjkanje pravosodnih policistov. Opozorila je, da zgolj zagotovljena sredstva za plače in večje število opredeljenih zaposlitev očitno ni dovolj, glede na to, da ne uspejo pritegniti novih kadrov.

Poslanca Dejan Kaloh (SDS) in Predrag Bakovič (SD) sta od ministrice želela izvedeti, kako poteka informatizacija pravosodja. Katičeva jima je povedala, da pričakuje podobne izzive tudi v prihodnje. Informatike je namreč težko dobiti, ker so plače v javnem sektorju bistveno nižje kot v gospodarstvu.

Zelo kritičen do predloga proračuna je bil Željko Cigler iz Levice. Ocenil ga je kot antisocialnega, zato ga v poslanski skupini ne bodo podprli. Med drugim je menil, da bi bilo za pravosodje pozitivno, če proračun ne bi bil sprejet, saj bi se tako financirali po proračunu za letošnje leto, ki je za področje pravosodja višji od načrtovanega za 2020.

Alenko Jeraj (SDS) je zanimalo, kakšne so končne številke za gradnjo zaporov v Ljubljani in na Igu. Glede prenove ženskega zapora na Igu je ocenila, da se načrtuje prevelik zapor glede na potrebe. Več kritik je bilo slišati tudi na račun možnosti, da bi se zapor gradil v javno-zasebnem partnerstvu.

Glede slednjega je Katičeva ponovila, da jih k preverjanju možnosti javno-zasebnega partnerstva obvezuje zakon o javnih naročilih. Da za zapor na Igu niso prejeli nobenega interesa, za zapor v Ljubljani pa tega postopka še niso opravili.

Maša Kociper (SAB) pa je ocenila, da bi se na sodiščih dalo še veliko narediti za znižanje stroškov, na primer z doslednim snemanjem glavnih obravnav in večjim številom postopkov mediacije. Ministrica ji je odgovorila, da so "prihranki vedno možni", tudi na račun postopkov na sodišču, na promociji postopkov mediacije pa že delajo.