c S

DZ bo pripravil javno predstavitev mnenj o protikorupcijski noveli in ureditvi spolnih deliktov

09.10.2019 07:28 Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Odbor za pravosodje bo organiziral javni predstavitvi mnenj o predlogu novele o integriteti in preprečevanju korupcije ter o zakonski definiciji spolnih deliktov v Sloveniji, so člani odbora sklenili danes. Javni predstavitvi bosta predvidoma novembra in decembra.

Predlog SDS, naj odbor organizira javno predstavitev mnenj, so podprli v vseh prisotnih poslanskih skupinah. Poslanka SDS Eva Irgl je nanizala, kdo vse je imel pripombe na predlog novele. Izpostavila je pomisleke glede sestave kandidacijske komisije, ki bi obravnavala prijave za funkcionarska mesta v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). V SDS so vložili tudi dopolnilo novele, s katero bi v kandidacijsko komisijo dodali tudi predstavnika državnega zbora.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je spomnila, da je zakon o integriteti in preprečevanje korupcije star že skoraj deset let, da so leta 2014 odstopili takratni predsednik KPK in njegova namestnika, "češ da so brezzobi tiger". "Z našim predlogom novele bi komisiji dali zobe," je danes poudarila ministrica.

Ker ne želi, da zakon razdvaja, se je strinjala z javno predstavitvijo mnenj. Je pa opozorila, da "v Sloveniji nimamo enakega pogleda na to, kakšen naj bo boj proti korupciji". "Ko sem ob prevzemu funkcije na mizo dobila že pripravljen zakon, sem se usedla s predsednikom KPK in njegovimi sodelavci, nekdanjimi sodelavci, z nevladnimi organizacijami. Dogovorili smo se, da ne gredo v to smer, da bo KPK pristojna zgolj za integriteto in bi ji jemali pristojnost boja proti korupciji," je dejala.

Na kritiko zakonodajno-pravne službe DZ, da je protikorupcijska novela nesistemska, pa je opozorila, da je zakon tak že sedaj.

Člani odbora so podprli tudi predlog, da se opravi javno predstavitev o zakonski definiciji spolnih deliktov v Sloveniji. NSi je sicer v parlamentarno proceduro vložila predlog sprememb kazenskega zakonika, da spolni delikti ne bi več zastarali. Ministrica se je zavzela, da bi opravili širšo razpravo, kaj to pomeni v postopkih dokazovanja in pri različnih kaznivih dejanjih.

Sedanja definicija posilstva je po mnenju ministrice zastarela in prav v sodelovanju z državnim zborom bi po njenem prepričanju lahko storili korak naprej in se postavili ob bok najbolj modernim državam, ki so v svojo zakonodajo že uvedle pojem "ja je ja" v definiciji posilstva.