c S

Novela o integriteti in preprečevanju korupcije bi KPK dala zobe

02.10.2019 15:15 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Ministrstvo za pravosodje zavrača navedbe KPK glede predloga novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki da zavira boj proti korupciji. Verjamejo, da bo komisiji "dala zobe". Ministrica Andreja Katič je danes dejala, da je že zaradi zagotovitve operativnosti aplikacije Erar dobro, da je sprejeta, "da ne bomo plačevali odškodnin".

Prav danes bo o predlogu novele, ki ga je julija potrdila vlada, razpravljala koalicija, prihodnji teden pa še parlamentarni odbor za pravosodje. Poslanska skupina SDS je vložila predlog, naj se o predlogu novele opravi javna predstavitev mnenj. Javno predstavitev so opravili že pred enim letom in tudi na tej podlagi so predlog novele v tem času spremenili, zato na ministrstvu ne vidijo potrebe po še eni javni predstavitvi. A kot je danes povedala ministrica, je vse v rokah poslancev.

V enem letu od prejšnje javne predstavitve v DZ so se na ministrstvu trudili besedilo novele usklajevati tako s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) kot z vladno službo za zakonodajo, zakonodajno-pravno službo DZ in ostalimi deležniki na tem področju. Rešitve, ki jih predvideva sedanji predlog novele, bodo med drugim KPK dale pravno podlago, da bo lahko v aplikaciji Erar objavljenih bistveno več podatkov kot jih je zdaj. "Erar trenutno deluje na 30 odstotkih svojih zmožnosti, s sprejemom novele bomo to pomanjkljivost odpravili," je danes poudaril vodja sektorja za kaznovalno pravo pri ministrstvu za pravosodje Robert Golobinek.

Če bo novela sprejeta, bo KPK tudi lahko objavila ime funkcionarja, za katerega je ugotovila sum korupcije. A šele, ko bo potekel rok za pritožbo na upravnem sodišču oz. po odločitvi sodišča o pritožbi.

Kot pomembno je Golobinek izpostavil, da novela KPK daje možnost sistemskih nadzorov na konkretnih področjih, na primer zdravstvo, javna naročila itd. KPK se bo lahko povezala z drugimi državnimi organi in s takimi nadzori "naslovila sistemske probleme v družbi".

Postopke imenovanja in razrešitve funkcionarjev KPK bo novela spremenila tako, da bo v kandidacijski komisiji namesto predstavnika državnega zbora po novem predstavnik etične komisije Sodnega sveta ter Državnotožilskega sveta. Bolj natančno so tudi opredelili pogoje za imenovanje funkcionarjev KPK in dali večji pomen izkušnjam, kompetencam ter referencam.

Ob tem je ministrica danes opozorila na potrebo po poenotenju sistema imenovanja funkcionarjev v celotni državni upravi, saj se postopki od organa do organa zelo razlikujejo.

Sedanji predlog novele KPK ne jemlje pristojnosti za preiskovanje sumov korupcije, so danes poudarili sogovorniki na pravosodnem ministrstvu. Sistema ne spreminjajo, ampak ga nadgrajujejo. Z novelo KPK dajejo orodja, rešujejo najbolj problematične zadeve. Po njihovem mnenju s sprejemom novele ne bo več podlage za "jamranje", da KPK nič ne more. Novela zaradi novih nalog, ki jih daje KPK, predvideva tudi štiri dodatne zaposlene ter dodatnih 180.000 evrov za izvajanje teh nalog.

Ministrica je prepričana, da Slovenija potrebuje KPK, tudi zato bi bilo pisanje novega zakona lahko celo tvegano, saj obstajajo težnje po ukinitvi komisije. Boj proti korupciji mora po prepričanju ministrice biti inovativen, zato je v nekaterih točkah "inovativen" tudi zakon. To bodo skušali doreči tudi še z zakonodajno-pravno službo DZ, ki še ima nekatere pripombe na predlog novele.