c S

Zaostanki ministrstva za delo pri reševanju pritožb vedno manjši

01.10.2019 13:35 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so v zadnjih mesecih uspeli več kot prepoloviti zaostanke pri reševanju pritožb na odločbe centrov za socialno delo glede uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Na današnji dan je nerešenih še 754 vlog, konec julija jih je bilo 1891. Do konca leta želijo odpraviti vse zaostanke.

Januarja 2018 so imeli na ministrstvu 5721 nerešenih pritožb.

Kot so spomnili na ministrstvu, so za ministrico Ksenijo Klampfer zaostanki pri odločanju o teh pravicah nedopustni, zato je takoj po prihodu na ministrstvo sprejela ukrepe za njihovo odpravo.

Varuh človekovih pravic, ki je lani med vsemi organi največ kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin ugotovil na ministrstvu za delo, je bil v poročilu za lani med drugim kritičen tudi do zaostankov pri reševanju omenjenih pritožb. Državna sekretarka na ministrstvu Breda Božnik je 20. junija v DZ po tistem, ko je varuh človekovih pravic Peter Svetina predstavil poročilo, povedala, da se je v projekt odprave zaostankov vključilo več zaposlenih na ministrstvu. Pred pol leta so bili zaostanki res dveletni, zdaj pa so jih pomembno zmanjšali, je povedala.