c S

Poseben strokovni svet bo preučil varnost na sodiščih in predlagal morebitne izboljšave

18.09.2019 15:58 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Na pobudo ministrice za pravosodje Andreje Katič je danes na ministrstvu za pravosodje potekal posvet na temo zagotavljanja varnosti v pravosodnih organih. Med drugim so se udeleženci strinjali z vzpostavitvijo strokovnega sveta, katerega naloga bo spremljanje obstoječega stanja in priprava predlogov izboljšav varnosti na sodiščih.

Udeleženci posveta, na katerem so bili poleg predstavnikov ministrstva še predstavniki vrhovnega sodišča, tožilstva, državnega odvetništva, ministrstva za notranje zadeve, policije, uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in fakultete za varnostne vede, so med drugim kot težavo pri zagotavljanju varnosti izpostavili funkcionalnost sodišč in vprašanje zagotavljanja varnosti v samih razpravnih dvoranah. Pri tem so se strinjali, da vzpostavijo strokovni svet, katerega naloga bo spremljanje obstoječega stanja in priprava predlogov izboljšav varnosti.

Predstavili so tudi osnutek strategije razvoja zagotavljanja varnosti v pravosodnih organih, ki predvideva večjo vključenost pravosodnih policistov v zagotavljanje varnosti. Po navedbah ministrstva predlog vključuje nekatere dobre rešitve, o katerih pa bo potrebna še širša razprava s posameznimi predstavniki pravosodnih organov.

Ministrica Katič je na posvetu med drugim povedala, da se na ministrstvu zavedajo svoje vloge pri zagotavljanju varnosti pravosodnih organov, zato temu namenjajo prav posebno skrb, predvsem z zagotavljanjem ustreznih materialnih pogojev pravosodnih organov, so sporočili z ministrstva.