c S

O najemu dodatnih prostorov za ljubljansko okrožno sodišče pogovori z družbo Union hoteli

18.09.2019 07:26 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Ministrica za pravosodje Andreja Katič je vrhovnemu sodišču danes predala novo "zeleno" vozilo. S predsednikom vrhovnega sodišča Damijanom Florjančičem pa sta spregovorila tudi o zagotavljanju prostorov za potrebe podpornih služb Okrožnemu sodišču v Ljubljani. Kot kaže, se bodo o najemu dodatnih prostorov dogovorili z družbo Union hoteli.

Kot so v sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu za pravosodje, je julija letos najemodajalec odpovedal najemno pogodbo za prostor, v katerem deluje oddelek za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Ministrstvo je prejelo ponudbo družbe Union hoteli, ki je že najemodajalec poslovnih prostorov za potrebe ljubljanskega okrožnega sodišča, za poslovne prostore v poslovni stavbi v neposredni bližini osrednje sodne stavbe.

Po navedbah ministrstva so ti površinsko ustrezni za umestitev oddelka gospodarskega sodstva Okrožnega sodišča v Ljubljani, družba Union hoteli pa je v njih pripravljena izvesti investicijsko-vzdrževalna dela, s katerimi bo prostore prilagodila potrebam uporabnika. Obseg potrebnih investicijsko-vzdrževalnih del so v sodelovanju z okrožnim sodiščem že dogovorili.

Ministrstvo in družba Union hoteli sta tudi dosegla soglasje glede vsebine aneksa k obstoječi najemni pogodbi, ki je trenutno v potrjevanju pri uporabniku, Okrožnem sodišču v Ljubljani, ter v postopku internega potrjevanja znotraj ministrstva. Pričakujejo, da bo najemna pogodba sklenjena do konca meseca. "Selitev oddelka gospodarskega sodstva Okrožnega sodišča v Ljubljani pa bo vsekakor izvedena bistveno prej, kot bo potekla najemna pogodba, v skladu s katero se sedaj rešuje prostorska problematika tega oddelka," so zapisali.

Ministrica Katičeva je sicer ob današnji predaji vozila dejala, da je v preteklih letih na področju pravosodja prišlo do zanemarjanja materialnih pogojev za delo, kar je vidno tako pri prostorih, kot tudi pri voznih parkih. Kot je dodala, gre za posledico gospodarske krize in pomanjkanja sredstev, ena od prioritet ministrstva pa je, da zagotavljajo ustrezne materialne pogoje.

Kot so zapisali na ministrstvu, se je med drugim za sodišča v Mariboru, Novi Gorici, Celju in Trebnjem zagotovilo lastne prostore, sodne stavbe v Murski Soboti, Celju in Slovenj Gradcu pa energetsko prenovilo. Poleg tega se obnavljajo strehe, menja stavbno pohištvo, omogoča dostop gibalno oviranim osebam, gradi sisteme tehničnega varovanja, in posodablja vozne parke.

Vsako leto posebej se, ob upoštevanju prejetih podatkov glede obstoječega voznega parka pravosodnih organov, njihovih potreb po vozilih ter na podlagi višine razpoložljivih finančnih sredstev za tekoče leto, določi vozila za posamezno sodišče. V zadnjih dveh so sodiščem predali dva, danes ministrica enega vrhovnemu sodišču, v petek pa je državni sekretar ministrstva za pravosodje Gregor Strojin predsedniku prav tako novo "zeleno" vozilo predal predsedniku Okrožnega sodišča v Krškem Gojmirju Pešcu, so navedli na ministrstvu.

Ob tem so zagotovili, da se trudijo poleg ustreznih materialnih pogojev za delo zagotoviti tudi ustrezno zakonodajo.