c S

Conte od EU pričakuje več časa za zmanjšanje italijanskega javnega dolga

11.09.2019 16:40 Bruselj, 11. septembra (STA) - Italijanski premier Giuseppe Conte je danes v Bruslju po pogovorih z novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen dejal, da bi morala EU dati Italiji več časa za zmanjšanje javnega dolga in podpreti načrte Rima za krepitev vlaganj v gospodarstvo. "Naš cilj je zmanjšati javni dolg," je zatrdil.

Italija želi zmanjšati javni dolg, vendar želi to doseči z gospodarsko rastjo in investicijami, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Conte. Izrazil je prepričanje, da bo EU pokazala "močno podporo" Italiji pri naložbah v digitalno in zeleno gospodarstvo.

"Potrebujemo nekaj časa in tokrat želimo skleniti dogovor z Evropo za digitalizacijo Italije; naš industrijski sistem želimo v celoti usmeriti v zeleno gospodarstvo," je dejal in dodal, da sta se s von der Leynovo "popolnoma strinjala" glede teh prednostnih nalog.

Med svojim prvim obiskom v Bruslju po imenovanju njegove druge vlade, ki jo sestavljajo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni, se je Conte zavzel za večjo fleksibilnost fiskalnih pravil EU in spremembo migracijske politike.

Glede migracij je dejal, da si bo Italija prizadevala za dogovor o začasnem mehanizmu, ki bo omogočil porazdelitev migrantov, ki prihajajo v EU, med članice. Tiste države, ki ne bodo sodelovale, "bodo močno finančno sankcionirane," je dodal.

Napovedal je tudi, da bo Rim EU zaprosil za priznanje posebnega statusa za revni jug Italije, kar bi omogočilo njegov hitrejši razvoj.

V ospredje programa je nova italijanska vlada postavila proračun za leto 2020. Z njim naj bi predvsem pomagali zastali gospodarski rasti, a hkrati ne ogrozili javnih financ. Italija ima sicer drugi najvišji dolg po BDP na prebivalca v EU.

Conte se je v ponedeljek v italijanskem parlamentu zavzel za reformo proračunskih pravil EU, ki dovoljen proračunski primanjkljaj posamezne države članice omejujejo na tri odstotke BDP. "Izboljšati moramo tudi pakt stabilnosti in rasti ter njegovo uporabo, da bi poenostavili pravila in spodbudili investicije" je dejal.