c S

Evropski poslanci iz Slovenije različno o pomenu "Lenarčičevega" resorja

10.09.2019 17:00 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Slovenski evropski poslanci so se na dodelitev resorja za krizno upravljanje kandidatu za komisarja iz Slovenije odzvali različno. Štirje poslanci iz vrst SD in LMŠ so odločitev pozdravili, v vrstah EPP pa je zaslediti tudi ocene, da z resorjem ni mogoče biti zadovoljen in da očitno ni med najpomembnejšimi, saj je bil omenjen med zadnjimi.

Dodelitev resorja za upravljanje s krizami in humanitarno pomoč slovenskemu kandidatu je dobra izbira, saj ima Lenarčič kot preizkušen diplomat nedvomno vse potrebne izkušnje in znanje, je ocenila Tanja Fajon (S&D/SD). Odločitev nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je pozdravila, saj gre po njenem za izjemno pomembno področje, ki pokriva pomoč tako državam članicam EU kot tudi po svetu pri naravnih in drugih katastrofah, tako s humanitarnim delom kot z zajetnimi finančnimi sredstvi.

Sloveniji se po njenem prepričanju posredno odpira priložnosti, da okrepi svojo vlogo na mednarodnem parketu, posebej v času predsedovanja EU v drugi polovici 2021. Lenarčič bo, če bo potrjen na zaslišanjih v Evropskem parlamentu, neposredno sodeloval tudi s podpredsednikom Evropske komisije, pristojnim za močnejšo Evropo v svetu oziroma evropsko diplomacijo, s španskim socialistom Josepom Borrelom. Fajonova je "zelo zadovoljna" tudi z odločitvijo, da je najpomembnejši projekt EU, nov zeleni dogovor, zaupan prvemu kandidatu socialne demokracije Fransu Timmermansu.

Da je Ursula von der Leyen ponudila zanimivo kadrovsko sestavljanko, slovenski kandidat pa je dobil resen in zahteven resor, na katerem bo lahko nadaljeval svoje delo, ki ga je začel v Varšavi, je ocenil Milan Brglez (S&D/SD). Obenem pa je izrazil zaskrbljenost, da je hrvaška kandidatka Dubravka Šuica dobila resor za demokracijo, glede na to, da vsi kazalniki mednarodnih agencij kažejo, da se stopnja demokratičnosti na Hrvaškem v zadnjih 10 letih progresivno slabša.

Ob informaciji, da je Sloveniji dodeljen resor kriznega upravljanja, ni niti posebnega razočaranja niti navdušenja, se je odzvala Romana Tomc (EPP/SDS). Kot je zapisala na Twitterju, bodo z zanimanjem spremljali, katere bodo pristojnosti in naloge komisarja za krizno upravljanje. Glede na to, da gre za nov resor, lahko samo ugibamo, je dodala in ocenila, da očitno resor ni med najpomembnejšimi, saj ga je von der Leynova omenila med zadnjimi, brez vsebinskih pojasnil.

Ne glede na to, da Slovenija ostaja zunaj ključnih igralcev v EU, je resor, ki ima izrazito humanitarno vsebino, vendarle priložnost, da Lenarčič pokaže večjo dodano vrednost kot njegovi predhodniki, ocenjuje Tomčeva. Lenarčiču je zaželela "dobro predstavitev in potrditev, nato pa uspešno delo".

Milan Zver(SDS/EPP) se je odzval na Twitterju in zapisal, da "z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni - ne predstavlja dodane vrednosti". Glavno vprašanje po njegovem pa je, ali bo nova predsednica Evropske komisije zagotovila, da bo ta komisija, bolj kot prejšnja, pri svojem delu upoštevala demokratično voljo volivcev.

Irena Joveva in Klemen Grošelj (RE/LMŠ) sta v skupni izjavi resor, dodeljen Lenarčiču, ocenila kot dobro izbiro. EU je prva na svetu, ko gre za humanitarno pomoč in reševanje kriznih situacij, zato je po njunem dodelitev tega resorja ne le velika odgovornost, ampak tudi veliko priznanje, tako za komisarskega kandidata kot za samo Slovenijo.

To področje pridobiva tako na pomenu kot na veljavi, sta med drugim poudarila. Gre za področje s pomembno humanitarno, a tudi zunanjepolitično dimenzijo, s čimer bo posredno tudi Slovenija aktivno prispevala k enemu od najpomembnejših zunanjepolitičnih ciljev EU: ambiciji okrepiti vlogo unije v svetu in hkrati še bolj izpostavljati temeljni vrednoti EU, kot sta solidarnost in človečnost, sta poudarila Joveva in Grošelj.

Kar se tiče celostne ocene prihodnje komisije, pa je po njunem treba počakati še na zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. "Želiva pa na tem mestu poudariti, da meniva, da tudi v tem primeru velja, da (lahko) človek naredi funkcijo in ne funkcija človeka."

Priložnost, ki jo je von der Leynova "ponudila Sloveniji s komisarskim mestom za humanitarno pomoč in krizno upravljanje, je izjemna in hkrati tudi zelo odgovorna", je prepričana Ljudmila Novak (EPP/NSi), ki od Lenarčiča pričakuje, da bo Slovenijo v komisiji zastopal z jasno vizijo in visoko stopnjo integritete, saj ima njegov resor predviden proračun v višini milijarde evrov.

Izrazila je tudi upanje, da Lenarčič ne bo pozabil na priložnosti, ki se bodo v okviru njegovega dela ponudile za dobrobit in razvoj Slovenije. Ob pregledu seznama komisarjev pa Novakova ni najbolj zadovoljna s kandidati, ki se jim očita sum koruptivnosti, saj to že vnaprej "slabi moč komisarja in zmanjšuje njegovo avtoriteto ter integriteto oziroma ugled celotne komisije".

Franc Bogovič (EPP/SLS) je Lenarčiču čestital za nominacijo in mu zaželel uspešno delo. Po njegovem gre za zahteven in odgovoren resor. "V Evropi poznamo več vrst kriz, od migrantske do okoljske. Zaradi neprizanesljivega okolja se pogosteje srečujemo s požari, poplavami in potresi, zato mu zagotovo ne bo zmanjkalo dela na tem področju," je ocenil.

Resor po njegovi oceni ponuja priložnost, da bo Evropa varnejša in se bodo ljudje počutili varne, za Slovenijo pa je to tudi velika priložnost, da ponudi izkušnje, ki jih ima s sistemom zaščite in reševanja in so zelo uspešne. "Slovensko gasilstvo, na primer, je lahko zgled Evropi za organizacijo sistema zaščite in reševanja. Verjamem, da bo gospod Lenarčič pri svojem delu to tudi uporabil in izkoristil ter Slovenijo še bolj uveljavil v evropskem prostoru," je poudaril Bogovič.