c S

EU pri pobiranju DDV leta 2017 izgubila 137,5 milijarde evrov, Slovenija med uspešnejšimi

05.09.2019 15:54 Bruselj, 05. septembra (STA) - Države EU so leta 2017 zaradi neučinkovitosti pri pobiranju DDV izgubile 137,5 milijarde evrov prihodkov. Razlika med pričakovanimi prihodki od DDV in dejansko pobranim zneskom oz. t. i. imenovana vrzel pri pobiranju DDV se je v primerjavi s prejšnjimi leti nekoliko zmanjšala. Slovenija je bila pri zmanjševanju vrzeli med uspešnejšimi državami EU.

Vrzel pri pobiranju davka na dodano vrednost (DDV) se je leta 2017 v uniji nominalno zmanjšala za osem milijard evrov, podobno kot leta 2016, ko se je skrčila za 7,8 milijarde evrov. Leta 2017 je vrzel predstavljala 11,2 odstotka skupnih prihodkov od DDV v EU, leto prej pa 12,2 odstotka, so danes sporočili iz Evropske komisije.

Trend upadanja je opaziti že peto leto zapored, hitra ocena za leto 2018 pa kaže, da naj bi se vrzel pri pobiranju DDV še naprej zmanjševala in padla pod 130 milijard evrov oziroma 10 odstotkov vrednosti skupne davčne obveznosti za DDV.

Leta 2007 so največjo nacionalno vrzel pri pobiranju DDV zabeležile Romunija (36 odstotkov), Grčija (34 odstotkov) in Litva (25 odstotkov), najmanjšo pa Švedska, Luksemburg in Ciper, kjer je v povprečju izpadel le odstotek prihodkov od DDV. V absolutnih številkah je največjo vrzel zabeležila Italija, in sicer okoli 33,5 milijarde evrov.

Uspešnost članic unije pri pobiranju DDV se še naprej zelo razlikuje. V 25 državah se je vrzel zmanjšala, v treh pa povečala. Najuspešnejše države so bile Malta, ki je vrzel skrčila za sedem odstotnih točk, Poljska (-šest odstotnih točk) in Ciper (-štiri odstotne točke). Sedem držav, med njimi Slovenija, pa je izkazalo solidne rezultate, saj so vrzel pri pobiranju DDV zmanjšale za več kot dve odstotni točki. Slovenija je vrzel zmanjšala za približno tri odstotne točke na 3,5 odstotka.

Ne glede na vse je vrzel pri pobiranju DDV v EU še vedno zelo globoka in kaže potrebo po celoviti reformi pravil EU o DDV, kot jo je leta 2017 predlagala komisija, verjamejo v Bruslju. Vrzel meri učinkovitost ukrepov za uveljavljanje področne zakonodaje in skladnost z njimi v vsaki državi, saj zagotavlja oceno izgube prihodkov zaradi goljufij in utaj, izogibanja davkom, stečajev, finančne insolventnosti in napačnih izračunov, so navedli.

"Ugodne gospodarske razmere in nekatere kratkoročne rešitve politike, ki jih je vzpostavila EU, so leta 2017 pripomogle k zmanjšanju vrzeli pri pobiranju DDV. Da pa bi dosegli večji napredek, bomo morali temeljito reformirati sistem DDV, da bo postal odpornejši na goljufije. Naši predlogi za uvedbo dokončnega in podjetjem prijaznega sistema DDV ostajajo na mizi. Države članice si ne morejo privoščiti, da bi samo opazovale, medtem ko zaradi nezakonitega davčnega vrtiljaka na področju DDV in nedoslednosti v sistemu izginjajo milijarde," je izpostavil komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.