c S
EU za boj proti terorizmu vzpostavila čezmejno protiteroristično evidenco 05.09.2019 17:00 Bruselj/Haag, 05. septembra (STA) - Agencija EU za pravosodno sodelovanje Eurojust je ob podpori Evropske komisije vzpostavila protiteroristično evidenco (CTR), ki bo državam članicam unije omogočila tesnejše sodelovanje v boju proti terorističnim grožnjam.

V protiteroristični evidenci (CTR), ki je začela delovati 1. septembra, so centralizirane ključne pravosodne informacije za vzpostavitev povezav v postopkih zoper osumljence terorističnih kaznivih dejanj, kar bo olajšalo delo tožilcev, poudarjajo v Eurojustu.

Kot so sporočili v Bruslju, bo nova baza podatkov omogočila hitrejšo, učinkovitejšo in usklajeno izmenjavo informacij med državami EU.

Teroristi so čedalje bolj dejavni v čezmejnih mrežah, zato mora tako delovati tudi EU, protiteroristična evidenca pa je pomemben korak v boju proti terorizmu, je ocenil predsednik Eurojusta Ladislav Hamran.

Izkušnje iz terorističnih napadov v Parizu in Saint-Denisu novembra 2015 so pokazale potrebo po popolnem pregledu vseh tekočih sodnih postopkov v državah članicah, je poudaril pobudnik CTR, nekdanji francoski predstavnik pri Eurojustu Federic Baab. "S protiteroristično evidenco pri Eurojustu bomo imeli orodje, ki je na operativni ravni potrebno za podporo pri usklajevanju preiskav v primerih terorizma," je zagotovil.

Register, ki ga v Haagu upravlja Eurojust, naj bi se osredotočal izključno na sodne postopke in obsodbe, državam pa bo pomagal deliti podatke o teroristih različnih ideoloških okolij: islamistični, skrajno desničarski in skrajno levičarski.

Centralizirane informacije bodo tožilcem v pomoč pri usklajevanju in identificiranju osumljencev ali mrež, ki so predmet preiskav v posebnih primerih z možnimi čezmejnimi posledicami.

Države si že sedaj izmenjujejo podatke o teroristih, vendar bo Eurojust lahko zdaj bolje odkrival povezave med terorističnimi dejavnostmi v posameznih državah in njihovim organom pravočasno predložil povratne informacije in predlagal potrebne ukrepe, so sporočili v Bruslju.