c S

EU znova opozarja na krepitev tveganja brexita brez dogovora

04.09.2019 15:55 Bruselj, 04. septembra (STA) - Evropska komisija je danes v šestem in predvidoma zadnjem svežnju ukrepov v okviru priprav na brexit brez dogovora znova opozorila na krepitev tveganja črnega scenarija kaotičnega izstopa Združenega kraljestva iz EU. O burnem dogajanju v Londonu pa pravi le, da je stališče EU trdno in da ni alternative irskemu varovalu.

V Londonu se morda dogajajo preobrati, a naše stališče je trdno, je poudarila govorka komisije Mina Andreeva v odzivu na dogodke na Otoku, kjer je Johnson izgubil večino v parlamentu, ki sedaj pripravlja glasovanje o zakonu, ki bi preprečil brexit brez dogovora.

EU se je sicer še vedno pripravljena pogovarjati z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, če bo prišel s konkretnimi predlogi, skladnimi z ločitvenim sporazumom.

Danes se nadaljujejo tudi tehnični pogovori komisije in Johnsonovega svetovalca za brexit Davida Frosta, na katerih preučujejo možnosti alternativne ureditve, je še povedala govorka.

A alternative varovalu za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma v EU trenutno ne vidijo, ponavljajo v Bruslju. Varovalo želi Johnson odstraniti iz ločitvenega sporazuma, ker zanj pomeni ujetost Velike Britanije v EU.

Komisija je sicer danes objavila šesti in predvidoma zadnji sveženj ukrepov v okviru priprav na brexit brez dogovora, v katerem je opozorila, da malo časa, ki ostaja do predvidenega brexita, in politični položaj na Otoku povečujeta tveganje izstopa brez dogovora.

Komisija osem tednov pred načrtovanim brexitom poziva vse državljane in podjetja EU, naj se pripravijo na črni scenarij. Nadgradila je dosedanje nasvete, usmeritve in ukrepe, zlasti na področju prometa, ribištva in glede evropskega proračuna.

Novost je predlog, da naj bosta evropski solidarnostni sklad in evropski globalizacijski sklad na voljo v podporo podjetjem in delavcem, ki bi jih brexit brez dogovora najbolj prizadel. Predloge morajo sedaj podpreti še članice unije in Evropski parlament.

Evropski solidarnostni sklad se sicer uporablja v pomoč državam ob poplavah, potresih ali drugih naravnih nesrečah. Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji pa zagotavlja podporo delavcem ob izgubi zaposlitve zaradi strukturnih sprememb v svetovni trgovini.