c S

Francoska kandidatka za članico Evropske komisije je Goulardova

28.08.2019 12:58 Pariz, 28. avgusta (STA) - Francoska kandidatka za članico Evropske komisije je tesna sodelavka predsednika Emmanuela Macrona Sylvie Goulard, ki je trenutno namestnica guvernerja francoske centralne banke, sicer pa poznavalka ekonomskih in evropskih zadev.

Goulardova ima evropske izkušnje ter je sposobna odigrati pomembno vlogo v komisiji Ursule von der Leyen, so po poročanju francoske tiskovne agencije sporočili iz Elizejske palače.

54-letna Goulardova je bila v preteklosti svetovalka predsednika Evropske komisije Romana Prodija, med letoma 2009 in 2017 pa je bila evropska poslanka v vrstah liberalcev. V tem času je bila parlamentarna poročevalka za več ekonomskih dosjejev, vseskozi je bila odločna zagovornica francosko-nemškega sodelovanja, je pa tudi ena redkih francoskih politikov, ki govorijo italijansko in nemško.

V predsedniški kampanji leta 2017 je bila Macronova svetovalka za evropske zadeve.

Leta 2017 je Macron Goulardovo imenoval za obrambno ministrico, a je že po enem mesecu odstopila zaradi preiskave o nepravilnosti glede zaposlovanja asistentov v času, ko je bila evropska poslanka.

Kot piše spletni portal Politico, je teh sumov še niso oprali, zato mnogi ocenjujejo, da utegne imeti težave na zaslišanju v Evropskem parlamentu.

Dosedanji francoski evropski komisar je Pierre Moscovici, ki je pristojen za ekonomske in finančne zadeve. Ekonomski resor si Francija želi tudi za Goulardovo.

V ponedeljek se je iztekel rok, ki so ga države članice dobile, da predlagajo kandidate za člane Evropske komisije. Francija si je izposlovala krajše podaljšanje tega roka, tako kot Italija, ki zaradi vladne krize kandidata še ni izbrala. Nova predsednica komisije je medtem že začela pogovore s kandidati.