c S

Sindikat obrti in podjetništva za odpravo diskriminacije staršev, zaposlenih v gospodarstvu

26.08.2019 15:43 Ljubljana, 26. avgusta (STA) - V Sindikatu obrti in podjetništva Slovenije zahtevajo odpravo diskriminacije pri vprašanju dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo. Kot so izpostavili, je vrhovno sodišče javnemu sektorju to priznalo, medtem ko je v zasebnem sektorju odločitev o plačanem prostem dnevu prepuščena samovolji delodajalca.

Sindikat je v sporočilu za javnost izpostavil, da je vrhovno sodišče zaposlenim v javnem sektorju priznalo dodatni dan plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo. Odločitev sodišča v sindikatu podpirajo, obenem pa poudarjajo, "da morajo imeti vsi otroci in njihovi starši enake možnosti in pravice".

Umestitev enake dikcije v kolektivno pogodbo so v sindikatu že predlagali, a so predstavniki delodajalcev, pri čemer so v sindikatu navedli obrtno-podjetniško zbornico ter združenje delodajalcev obrti in podjetništva, predlog "odločno zavrnili".

Zaradi takšnega odziva delodajalcev zasebnega sektorja, ki zaposluje več kot 140.000 ljudi, so se v sindikatu odločili, da se kot socialni partner s pisno zahtevo obrnejo na Ekonomski-socialni svet (ESS) in ministrstvo za delo. Želijo, da se tematika umesti na točko dnevnega reda ESS v najkrajšem možnem času ter da jo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj s predstavniki vseh sindikalnih central enotno podpre.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so očitke sindikata, da je OZS zavrnila predlog dodatnega dne plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolca v šolo, odločno zavrnili. "V OZS ne nasprotujemo predlogu, da starši prvošolcev dobijo dodatni dan plačane odsotnosti z dela. To je že sedaj praksa pri številnih delodajalcih, zlasti pri manjših podjetjih, ki so večinoma družinska," je poudaril predsednik zbornice Branko Meh.

Kot so dodali v zbornici, so razočarani, da je sindikat stališča zbornice na pogajanjih o kolektivni pogodbi vzel iz konteksta, saj se OZS o konkretnem predlogu ni opredeljevala. Na pogajanjih je bila OZS med drugim proti nerealnemu dvigu plač ter dodatnemu dnevu plačanega dopusta zgolj za člane sindikata obrti in podjetništva, so zapisali.

Poudarili so, da tudi sami menijo, da morajo imeti vsi otroci in njihovi starši enake možnosti in pravice, o tej tematiki pa bo zbornica razpravljala na torkovi seji upravnega odbora.

Tudi v Združenju delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije (ZDOPS) zanikajo zavrnitev takšnega predloga. Kot je za STA dejal generalni sekretar Igor Antauer, nasprotujejo le dodatnemu dnevu dopusta poleg rednega.

"Prav gotovo je primerno, da je starš s prvošolcem na njegov prvi šolski dan. Nisem pa za to, da bi delodajalec zaposlenemu dal še en dan dopusta zato, ker bi ta peljal otroka v šolo. Takoj sem za to, da prost dan za starše prvošolcev vpišemo v kolektivno pogodbo ali zakon, vendar iz kvote rednega dopusta," je poudaril Antauer.

Spomnil je, da delavec z majhnimi otroki dobi dodaten dopust, zakon pa mu omogoča tudi, da en dan letnega dopusta izkoristi kadar koli. "Očitno pa si v javni upravi lahko privoščijo dodaten dan plačanega dopusta," je še dejal.

V sindikatu obrti in podjetništva pa so še poudarili, da je "sprememba zakona o delovnih razmerjih in aktivna vloga ministrstva, ki bi to anomalijo zaznalo kot nedopustno, nujno potrebna, saj bi s tem ukrepom na sistemski ravni onemogočili samovoljno odločanje delodajalcev zasebnega sektorja o pravici, ki jo je zaposlenim v negospodarstvu priznalo vrhovno sodišče".

V kolikor omenjena rešitev ne bo sprejeta oziroma podprta s strani ministrstva za delo in poslanskih skupin, v sindikatu zahtevajo njihovo uradno stališče, v čem se starši prvošolcev v zasebnem sektorju razlikujejo od delavcev javnega sektorja.