c S
EU: Otok bo moral obveznosti poravnati tudi v primeru brexita brez dogovora 26.08.2019 16:52 Velika Britanija bo morala svoje obveznosti v višini 39 milijard funtov (43 milijard evrov) poravnati tudi v primeru brexita brez dogovora, je danes v Bruslju poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Novi britanski premier Boris Johnson je namreč ponovil, da v primeru izstopa brez dogovora Otok ne bo plačal računa za brexit.

"Kot smo že večkrat povedali, morajo biti vse zaveze, ki jih je sprejelo 28 držav članic, izpolnjene. To velja tudi in predvsem v primeru brexita brez dogovora, ko bomo od Združenega kraljestva pričakovali, da bo izpolnilo vse zaveze, dane v času članstva," je povedala Andreeva po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poudarila je, da je treba biti jasen, da je finančna poravnava ključna za začetek novega odnosa.

Pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt pa je izpostavil, da se EU ne bo pogajala o trgovinskem sporazumu, če Velika Britanija ne bo plačala tistega, kar mora. "Po brexitu brez dogovora bo to prvi pogoj za kakršnekoli pogovore," je dejal.

Britanski premier Johnson je v nedeljo ob robu vrha G7 namreč znova opozoril, da Velika Britanija v primeru brexita brez dogovora zakonsko ni obvezana v celoti poplačati 39 milijard funtov ločitvenega prispevka.

Ocenil je, da se možnosti za dogovor o brexitu "izboljšujejo", potem ko so voditelji EU dobili njegova sporočila, da London ni pripravljen plačati "računa za brexit".

Bruselj, 26. avgusta (STA)
Foto: STA