c S

Delodajalci za usposabljanje brezposelnih upravičeni do višjih stroškov

21.08.2019 13:05 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Zavod RS za zaposlovanje je objavil spremembe pri štirih aktualnih javnih povabilih: usposabljanje na delovnem mestu, usposabljanje na delovnem mestu - mladi, usposabljanje na delovnem mestu za osebe z mednarodno zaščito in delovni preizkus. Med drugim je zvišal znesek upravičenih stroškov za delodajalca, ki usposablja brezposelno osebo.

Znesek upravičenih stroškov se bo za delodajalca, ki usposablja brezposelno osebo na delovnem mestu dva meseca, zvišal s 370 na 526 evrov, za delodajalca, ki to počne tri mesece, pa s 493 na 732 evrov, so sporočili z zavoda.

Poleg tega se lahko v programa usposabljanje na delovnem mestu in usposabljanje na delovnem mestu - mladi vključijo brezposelni takoj po prijavi v evidenco brezposelnih, medtem ko so morali biti doslej prijavljeni najmanj tri mesece. Osebe iz socialne aktivacije pa se lahko vključijo v usposabljanje že po vključitvi v program socialne aktivacije, in ne več šele po zaključku tega programa.

Po novem usposabljanja na delovnem mestu trajajo enotno tri mesece, izjemoma, če gre za enostavna delovna mesta, pa dva meseca.

Pri programu usposabljanja za mlade tudi ni več pogoja, da se lahko vključijo samo iskalci prve zaposlitve.

Skladno s spremembami je na voljo tudi več sredstev za usposabljanje za osebe z mednarodno zaščito in za delovni preizkus. Poleg tega se povečuje mesečni strošek izvedbe usposabljanja za udeleženca za izvajanje tega programa z 250 na 373 evrov, pri delovnem preizkusu pa z 206 na 278 evrov.

Vse spremembe povabil bodo veljale za ponudbe, prejete od 22. avgusta naprej.

Ministrstvo za delo je medtem danes spomnilo, da je cilj javnega povabila usposabljanje 1049 dolgotrajno brezposelnih, starejših in nižje izobraženih ter 980 brezposelnih mladih na delovnih mestih pri delodajalcih iz vse Slovenije. Vključeni si izboljšajo zaposlitvene možnosti, delodajalci pa kandidate preizkusijo in jih usposobijo za konkretno delo.

V letu 2019 je za program usposabljanja na delovnem mestu namenjenih 2,4 milijona evrov, za usposabljanje mladih pa 2,5 milijona evrov, pri čemer 80 odstotkov sofinancira EU, 20 odstotkov pa slovenski proračun.

Za udeležbo na usposabljanju se brezposelnemu mesečno izplača dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz. Usposabljanje poteka pod vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Mentor pri posameznem delodajalcu lahko hkrati usposablja največ pet brezposelnih.