c S

Državna komisija zavrgla zahtevka za revizijo pri izboru izvajalca karavanškega predora

21.08.2019 14:25 Ljubljana, 21. avgusta (STA) - Državna revizijska komisija je zavrgla zahtevka Gorenjske gradbene družbe in Kolektorja za revizijo v postopku izbire izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora. Na Darsu predvidevajo, da bodo odločitev o tem, s katerimi ponudniki bodo izvedli pogajanja, izdali do sredine septembra, a so tudi v nadaljnjem postopku možne pritožbe.

Podjetji Kolektor in Gorenjska gradbena družba sta zahtevka za revizijo vložili, ker se nista strinjali z odločitvijo Darsa, da bo izvajalca del izbral s pogajanji oz. je k oddaji ponudbe povabil tudi turško podjetje Cengiz. Zdaj, ko je Državna revizijska komisija zahtevka zavrnila, lahko upravljavec državnih cest nadaljuje s postopkom.

Iz Državne revizijske komisije so sporočili, da so zahtevka za revizijo obeh vlagateljev zavrgli, ker jima ni mogoče priznati pravnega interesa.

"Vlagatelja sta zahtevala, da se iz postopka pogajanj izloči konkurenčnega ponudnika, ker naj bi jima njegovo sodelovanje v pogajanjih povzročilo škodo. Trdila sta, da bi jim to otežilo njun nastop v pogajanjih, ker bi morala svojo ceno prilagoditi (torej znižati) glede na ravnanje konkurenčnega ponudnika. Ta argument ne zdrži, saj ima vsak sodelujoči v pogajanjih svobodo avtonomno oblikovati svojo ponudbo," so izpostavili na komisiji.

Na Darsu so sicer trenutno v fazi pregleda in ocenjevanja ponudb. Ponudnikom so poslali zahteve za predložitev dokazil za ugotavljanje razlogov za izključitev. "Predvidevamo, da bomo odločitev o tem, s katerimi ponudniki bo Dars izvedel pogajanja, izdali do sredine septembra," so za STA pojasnili na Darsu.

Tudi na ta sklep Darsa se bodo sicer lahko ponudniki pritožili. Šele po koncu te faze pa bo Dars izdal sklep o izboru izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora, a so pritožbe možne tudi na ta sklep.

Na Državni revizijski komisiji so v izjavi za javnost zapisali, da je ob spoštovanju pravnih okvirov in prakse pomembno, da komisija odločitve sprejema hitro in se tako izogne morebitni gospodarski škodi, ki bi jo lahko povzročilo dolgotrajno odločanje. "Pomembno pa je tudi izogibanje morebitni zlorabi pravnih instrumentov, ko vlagatelji v svojih zahtevkih za revizijo ne izkažejo ustreznega pravnega interesa," so izpostavili.

Dars je lani za izvajalca del že izbral turško podjetje Cengiz, ki je z 89,3 milijona evrov podal za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od ostalih osmih ponudnikov, a se je postopek zaradi pritožb neizbranih ponudnikov znašel na Državni revizijski komisiji. Ta je konec novembra odločila, da je izbrana Cengizova ponudba zaradi sprememb v času samega postopka nedopustna in je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila. Dars se je nato odločil postopek izpeljati s pogajanji s šestimi ponudniki.

K oddaji ponudb so poleg Cengiza in GGD v sodelovanju s češkim Metrostavom (njihova osnovna ponudba po poročanju Dnevnika znaša 104,4 milijona) pozvali še podjetja Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto (114,8 milijona evrov), Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem (109,4 milijona), sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj (106,3 milijona) ter grški J&P Avax (vredna 115 milijonov evrov).

Na Darsu ocenjujejo, da bi lahko po najboljšem scenariju začeli graditi konec leta, a bi lahko vnovične pritožbe dela še zamaknila. Avstrijci medtem drugo cev kopljejo že od lanskega septembra. Zaenkrat so izkopali okoli 1,5 kilometra predora od 4,5 kilometra, kolikor morajo izkopati avstrijska stran. Slovenski del je dolg 3,5 kilometra. Avstrija in Slovenija naj bi sicer po prvotnih načrtih mejo prebili leta 2022.