c S
V razpisu za projekt Glinščica sum ponarejanja reference 08.08.2019 07:49 Družba 2TDK je razpis za projekt Glinščica razveljavila. Po besedah prvega moža Dušana Zorka se je uprava za to odločila, ker obstaja sum, da je prvotno izbrani ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa sta bili neustrezni. Nov razpis bo 2TDK objavil v najkrajšem možnem času.

Na razpis za izbor izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega železniškega tira Koper-Divača so prispele tri ponudbe. Najcenejši je bil konzorcij podjetij Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel (nekaj manj kot osem milijonov evrov), ponudbi sta oddala še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

Družba 2TDK je za izvajalca izbrala najugodnejšega ponudnika, nato pa je svojo odločitev, ker "faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena", razveljavila in znova pregledala ponudbe. Danes je uprava družbe sklenila, da razpis razveljavi.

"Pokazalo se je, da tisti, ki je bil najcenejši, ni bil najboljši, ker je domnevno ponaredil referenco," je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani izpostavil Zorko. O tem, kdo naj bi ponaredil referenco, ni želel špekulirati. "Dobili smo različne podatke in glede na to, da so ti potrjevali sum ponaredbe, mora zdaj to razčistiti pravna stroka," je dodal.

Novi razpis namerava družba 2TDK objaviti v najkrajšem možnem času. Danes je bil objavljen sklep o razveljavitvi, s čimer začne teči osemdnevni pritožbeni rok. "Če ne bo pritožb, računamo, da bo razpis takoj ponovljen," je dejal Zorko. Nov razpis po njegovih besedah ne bo bistveno drugačen, bo pa določena najvišja možna cena.

Predstavnik konzorcija, ki naj bi ponaredil referenco, Aleksander Schara je za TV Slovenija še enkrat zagotovil, da je referenca ustrezna, napovedal pa je tudi, da bodo v zakonskem roku vložili zahtevek za revizijo. Obenem je zatrdil, da se bodo prijavljali tudi na prihodnje razpise za izgradnjo drugega tira.

Po Zorkovih besedah je žalostno, da so na razpis za Glinščico prispele le tri ponudbe. "Pričakovali smo več ponudb, tako domačih kot mednarodnih. Žal so prišle tri ponudbe," je dejal in ob ponovitvi razpisa pozval vse, da se prijavijo. "Mislim, da je še kar nekaj firm, ki so sposobne urediti Glinščico," je ocenil.

Zorko še upa, da razpis za Glinščico ne bo zamaknil objave razpisov za nadaljnje večje gradbene projekte, "če bo prevladal razum". "Če se bo ponovila praksa Karavank, pa se zna zgoditi," je ocenil. 2TDK namerava sicer večje razpise objaviti v zadnjem letošnjem četrtletju.

Ljubljana, 07. avgusta (STA)
Foto: STA