c S

Savski prevzema dolžnosti namestnika predsednika KPK

01.08.2019 09:37 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Novi namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Simon Savski bo danes začel svoj petletni mandat. Savski, ki je napovedal, da se bo zavzel za večjo transparentnost dela komisije, bo na položaju nasledil Igorja Lambergarja, ki mu je mandat potekel sredi junija. Senat komisije bo tako odslej deloval v polni, tričlanski sestavi.

Ukaz za imenovanje Savskega za novega namestnika je predsednik republike Borut Pahor podpisal 19. julija. Kot je ocenil tedaj, novi namestnik s svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, s svojim dosedanjim delom in izkazanim poznavanjem poslanstva KPK izpolnjuje visoke strokovne kriterije za uspešno opravljanje te funkcije.

Na predstavitvi v predsedniški palači se je Savski zavzel zlasti za bistveno večjo transparentnost dela komisije, za več sodelovanja z mediji in javnostjo nasploh. Korupcija je v Sloveniji po njegovi oceni še preveč razširjena, zato se je zavzel za ničelno toleranco do nje.

S proaktivnim delom na področju preventive bo skušal v sodelovanju z organi pregona izboljšati stanje na tem področju, je napovedal. Verjame tudi, da bo prispeval k ugledu KPK, ki je v zadnjem času po njegovi oceni šla skozi turbolentno obdobje.

Savski je svojo kariero začel na različnih delovnih mestih v policiji, kjer je bil med drugim policijski inšpektor, opravljal pa je tudi nekatera vodstvena delovna mesta. Delo je nadaljeval na ministrstvu za notranje zadeve, nazadnje pa je na ministrstvu za pravosodje opravljal naloge svetovalca za varnost.

Predsednik komisije Boris Štefanec je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se je postopek imenovanja namestnika predsednika komisije uspešno zaključil in da senat končno lahko deluje v polni sestavi. Prepričan je, da bo novoimenovani namestnik s svojim zagonom in znanji doprinesel k še boljšemu delovanju komisije.