c S

V EU po novem bolj učinkovita socialna varnost in boljša zaščita delavcev

31.07.2019 17:36 Bruselj, 31. julija (STA) - V EU sta danes v veljavo stopili uredba o ustanovitvi Evropskega organa za delo in direktiva o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih. Organ za delo naj bi omogočil bolj učinkovito izvajanje pravil glede mobilnosti dela in socialne varnosti, direktiva pa posodablja delovno zakonodajo EU z novimi ali izboljšanimi standardi minimalne zaščite.

Kot so danes poudarili v Bruslju, uredba o ustanovitvi Evropskega organa za delo in direktiva o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih predstavljata "pomemben mejnik, s katerim bo evropski steber socialnih pravic resnično zaživel".

Evropski organ za delo bo po navedbah Evropske komisije zagotovil, da lahko državljani in podjetja EU računajo na pošteno in bolj učinkovito izvajanje pravil EU glede usklajevanja mobilnosti dela in socialne varnosti. Državam članicam naj bi pomagal zagotavljati informacije in storitve za državljane in podjetja, spodbujal naj bi sodelovanje, boj proti zlorabam in izmenjavo informacij v čezmejnem okolju ter opravljal vlogo mediatorja med državami EU v primeru sporov.

Organ za delo bo odgovoren za podporo mreži evropskih služb za zaposlovanje (EURES), hkrati pa bo prevzel in okrepil dejavnosti evropske platforme za okrepitev sodelovanja pri ukrepanju proti neprijavljenemu delu. Njegove dejavnosti bodo povezane s pravili o mobilnosti delovne sile, napotitvi delavcev in koordinaciji socialne varnosti ter s posebno zakonodajo v sektorju cestnega prometa.

Na ravni EU ne bodo ustvarjene nobene nove pristojnosti, države članice pa bodo še naprej v celoti odgovorne za izvrševanje pravil na področju dela in socialne varnosti.

Direktiva o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih medtem posodablja evropsko delovno zakonodajo z novimi ali izboljšanimi standardi minimalne zaščite. To naj bi koristilo zlasti delavcem v novih oblikah dela, kot so delavci s pogodbami brez zagotovljene minimalne delovne obveznosti in delavci v gospodinjstvu, ki jih pravila EU doslej niso ščitila.

"Vsi delavci - ne glede na to, kako dolgo traja njihova pogodba in kako dolg je njihov delovnik - bodo od začetka zaposlitve poznali svoje pravice in obveznosti. Imeli bodo pravico, da se z delodajalcem dogovorijo, kdaj so na voljo za delo in kako so o delu vnaprej obveščeni," je februarja v zvezi z direktivo opozorila evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen.

Izpostavila je še, da delavci na zahtevo ne morejo biti več odpuščeni, če zavrnejo delo, o katerem so bili obveščeni v zadnjem trenutku. Delodajalci delavcem brez zagotovljene minimalne delovne obveznosti tako ne bodo mogli več preprečiti dodatne zaposlitve pri drugem delodajalcu.