c S

Jourova poziva Slovenijo, naj pohiti pri usklajevanju z evropskimi pravili o varstvu podatkov

24.07.2019 15:35 Bruselj, 24. julija (STA) - Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je danes Slovenijo, Grčijo in Portugalsko, edine članice EU, ki še niso uskladile svojih zakonodaj z evropskimi pravili o varstvu podatkov, pozvala, naj pohitijo. "Imam sporočilo zanje in poznajo ga - pohitite!" je poudarila ob predstavitvi poročila o izvajanju pravil o varstvu podatkov.

Evropska komisija je danes, dobro leto dni po začetku uporabe splošne uredbe o varstvu podatkov, poznane po angleški okrajšavi GDPR, objavila poročilo z oceno učinka pravil in možnostih za izboljšave.

V poročilu ugotavlja, da je večina članic vzpostavila potreben pravni okvir ter da uspešno uvajajo nov sistem, ki krepi izvrševanje pravil o varstvu podatkov.

Izjema so Slovenija, Grčija in Portugalska, ki še niso posodobile svojih nacionalnih zakonov o varstvu podatkov v skladu s pravili EU, navaja komisije in izpostavlja, da se ne bo obotavljala sprožiti postopka zaradi kršenja evropskega prava, če bo to potrebno.

Poleg tega komisija v poročilu ugotavlja, da podjetja razvijajo kulturo spoštovanja pravil in da se državljani vse bolj zavedajo svojih pravic. Hkrati pa v mednarodnem okolju napreduje konvergenca k visokim standardom varstva podatkov.

Čeprav državljani EU vse bolje poznajo pravila o varstvu podatkov in svoje pravice, pa jih le petina ve, kateri javni organ je pristojen za varstvo njihovih podatkov.

Zato je Evropska komisija to poletje začela novo kampanjo, ki bo Evropejce spodbudila, naj preberejo izjave o varstvu podatkov in optimizirajo svoje nastavitve zasebnosti.

Da bi podjetja čim bolje razvijala varovanje zasebnosti kot konkurenčno prednost, pa bo komisija podpirala orodja uredbe, kot so standardne pogodbene klavzule, pravila ravnanja in nov mehanizem za certifikacijo.

Nacionalne organe za varstvo podatkov, ki so z uredbo dobili več pooblastil za izvrševanje pravil, komisija spodbuja tudi k združevanju prizadevanj, na primer z izvajanjem skupnih preiskav.

Naslednji korak bo v prihodnjem letu poročanje o izvajanju uredbe po dveh letih uporabe. Uredba se uporablja od 25. maja lani.