c S

Lenarčič med zanimivimi resorji izpostavlja okolje in raziskave

19.07.2019 13:47 Bruselj, 19. julija (STA) - Slovenski kandidat za evropskega komisarja, veleposlanik pri EU Janez Lenarčič je v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju danes med zanimivimi resorji izpostavil okolje in raziskave, ki ju je Slovenija v preteklosti že imela, pa tudi regionalno politiko, digitalizacijo, mednarodno razvojno sodelovanje in širitev.

Lenarčič upa, da bo prihodnja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kandidate presojala po njihovi strokovnosti in usposobljenosti, sicer pa njeno ambicijo, da bi imela v komisarski ekipi polovico žensk, označuje za hvalevredno.

Merila za ustreznost komisarskega kandidata so po lizbonski pogodbi sicer tri: splošna usposobljenost, zavzetost za Evropo in neodvisnost, izpostavlja Lenarčič in poudarja, da sam izpolnjuje vsa ta merila.

Prepričan je, da bi si Slovenija zaslužila primeren resor tudi zato, ker dogovorjeni sveženj imenovanj na vodilne položaje ni geografsko in demografsko uravnotežen, tako da bi bilo treba to neuravnoteženost kompenzirati pri dodeljevanju resorjev.

Kritike v Sloveniji glede domnevnega pomanjkanja demokratične legitimnosti veleposlanik zavrača z besedami, da med omenjenimi merili ni tega, da bi moral biti komisar izvoljen. Na sploh pa ta kritika odpade, potem ko ga je potrdila vlada, je dodal.

Lenarčič je tudi znova ponovil, kar je v pisnih izjavah izpostavil v minulih dneh, da si želi iz domovine enotne podpore in da bo prihodnji teden v Sloveniji dovolj zgodaj pred sejo odbora DZ, da se bo lahko sestal z vsemi relevantnimi sogovorniki.

Celoten pogovor slovenskega komisarskega kandidata Lenarčiča s slovenskimi dopisniki v Bruslju bo STA objavila okoli 15. ure.