c S

Vlada danes o kandidaturi Lenarčiča za evropskega komisarja

18.07.2019 07:38 Ljubljana, 18. julija (STA) - Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog premierja Marjana Šarca, da bi evropski komisar iz Slovenije postal stalni predstavnik pri Evropski uniji Janez Lenarčič. Do Šarčeve izbire so bili kritični v SD, medtem ko se druge koalicijske stranke v sredo niso uradno odzvale.

Premier je v sredo sporočil, da za kandidata za evropskega komisarja predlaga Lenarčiča. "Je izkušen, pozna delovanje EU, že dolgo dela v diplomaciji. To je v tem trenutku tisto, kar potrebujemo," je svojo izbiro utemeljil Šarec.

S svojim ravnanjem je sicer razjezil koalicijsko SD, ki Lenarčiča ne podpira. "Kandidat ni takšen, da bi užival našo podporo, kar se bo videlo na vseh glasovanjih," je napovedal predsednik SD Dejan Židan.

V drugih vladnih strankah SMC, DeSUS in SAB medtem v sredo niso želeli uradno komentirati predloga premierja, čeprav je bilo pričakovati, da bodo te tri stranke pristale na Šarčevo izbiro.

Pričakovati je, da bodo o predlogu najprej razpravljali na srečanju koalicije, nato pa ga bo obravnavala še vlada.

Kdo bo Lenarčiča podprl na vladi, še ni jasno. Šarec verjame, da bodo koalicijski partnerji videli nacionalni interes Slovenije in dojeli pomen enotnosti. Pričakuje, da bo vlada kandidata potrdila, nakar bo predlog posredovala v DZ.

"Upam, da do preglasovanja ne bo prišlo. Če bo pa do glasovanja prišlo, bodo pač šteli glasovi, to je demokracija," je v sredo glede odločanja vlade dejal premier.