c S

Novinarsko razsodišče pri prispevku Slovenskih novic ugotovilo kršitev novinarskega kodeksa

17.07.2019 13:27 Ljubljana, 17. julija (STA) - Novinarsko častno razsodišče (NČR) je v primeru M. Z. proti novinarki Slovenskih novic Tini Horvat ugotovilo kršitev novinarskega kodeksa. V članku z naslovom S spolno zlorabo režejo direktorico? je ugotovilo kršitev 19. člena kodeksa.

Kot so danes sporočili iz Novinarskega častnega razsodišča (NČR) se je M. Z. pritožila zoper prispevek S spolno zlorabo režejo direktorico?, ki je bil 29. marca 2019 objavljen v Slovenskih novicah. V njem avtorica piše o domnevni spolni zlorabi v CUDV Draga. Pritožnica novinarki očita kršitev 1., 3., 4., 5., 18., 19. in 22. člena Kodeksa novinarjev Slovenije in smernic za poročanje o otrocih.

Razsodišče se je najprej opredelilo do kršitve smernic. Ker gre za smernice, ki so zgolj priporočilo in ne za kodeks, ki je v pristojnosti razsodišča, je odločilo, da o domnevnih kršitvah smernic ne bo presojalo.

NČR je razsodilo, da je novinarka kršila 19. člen kodeksa, ker bi morala pri poročanju o osebah z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju ter o drugih huje prizadetih ali bolnih osebah pokazati posebno obzirnost. Iz njenega prispevka pa je mogoče razbrati pomanjkanje pozornosti do te osebe, sam dogodek pa uporabi kot izhodišče za razkrivanje internih obračunavanj z direktorico in za opravičevanje direktoričinega ravnanja. Dokler policijska preiskava ni končana, ne bi smela trditi, da ni šlo za spolno zlorabo, so prepričani na NČR.

Glede kršitve 19. člena novinarka odgovarja, da ga ni kršila, ker je o spolni zlorabi obvestila medije pritožnica s svojim pismom ter pri tem očrnila CUDV Draga in direktorico Valerijo Bužan. "Nisem jaz še pred končano preiskavo določila, da spolne zlorabe ni bilo, ampak je pritožnica (še pred končano preiskavo) obtožila CUDV Draga, da se je tam zgodila spolna zloraba in da je direktorica o tem ni obvestila," odgovarja novinarka.

NČR je razsodilo, da ostalih členov kodeksa novinarka ni kršila.