c S

Krkovič na prvi stopnji uspel s tožbo proti Peinkiherju

16.07.2019 14:51 Ljubljana, 16. julija (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je sklenilo, da mora nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo Anton Peinkiher upokojenemu brigadirju Antonu Krkoviču zaradi trditev v medijih plačati 7250 evrov odškodnine. Svoje izjave mora tudi javno preklicati in se Krkoviču opravičiti, izhaja iz sodbe. Peinkiher se bo verjetno pritožil.

Krkovič je tožbo zoper Peinkiherja vložil zaradi več zapisov v časnikih Delo in Dnevnik, portalu MMC RTV Slovenija medijih ter izjav v intervjuju, objavljenem v Delu. V njem je Krkoviča med drugim obtoževal nesposobnosti in kaznivih dejanj, organizirane prodaje orožja, ovajanja nedolžnih ljudi in mu očital nepotrebno sestrelitev helikopterja nad Ljubljano v času osamosvojitvene vojne.

Krkovič je v tožbi trdil, da gre za neresnične, žaljive in zaničljive trditve, zaradi katerih je bil porušen njegov duševni mir ter razžaljena njegova čast in dobro ime. Zato je zahteval plačilo odškodnine v znesku 20.000 evrov ter objavo preklica trditev in opravičilo, objavljeno v omenjenih medijih.

Sodišče je ugotovilo, da Peinkiher ni dokazal resničnosti svojih trditev oziroma ni dokazal, da je imel zadostno podlago verjeti v resničnost svojih podanih mnenj oziroma vrednostnih sodb o Krkoviču. Prav tako po mnenju sodišča ni dokazal, da ta izražena mnenja oziroma vrednostne sodbe vendarle imajo nekaj podlage v dejstvih.

Zato Peinkiherjeve trditve kažejo na žaljiv namen in so imele po prepričanju sodišča le namen poniževanja oziroma sramotenja tožnika, je zapisano v obrazložitvi sodbe, ki jo je STA posredoval Krkovič. Sodišče je ugotovilo še, da je zaradi omenjenih izjav Krkoviču nastala škoda, zato je podana tudi odškodninska odgovornost toženca.

Po razsodbi sodišča mora Peinkiher Krkoviču plačati odškodnino v znesku 7250 evrov z zamudnimi obrestmi od 18. junija 2016 dalje. Ni pa Krkoviču prisodilo zahtevanih 20.000 evrov. Prav tako mora Peinkiher Krkoviču povrniti njegove pravdne stroške v višini 5755 evrov.

Poleg tega je sodišče Peinkiherju naložilo, da v 15 dneh na svoje stroške v časnikih Delo in Dnevnik ter spletnem portalu MMC RTVS objavi preklic svojih izjav in se zanje Krkoviču opraviči.

Peinkiherjeva odvetnica Nataša Pirc Musar je za STA povedala, da morata s stranko sodbo še preučiti, po vsej verjetnosti pa se bo nanjo pritožila. Ob tem je pojasnila, da pritožba zadrži izvršitev sodbe.