c S

Vrhovno tožilstvo: Parlamentarna preiskava politični proces zoper sodnike in tožilce

12.07.2019 16:05 Ljubljana, 12. julija (STA) - Na vrhovnem državnem tožilstvu so razočarani nad odreditvijo parlamentarne preiskave v zadevi Kangler v državnem zboru. Menijo namreč, da gre za politični proces zoper sodnike in tožilce. Predsednik DZ Dejan Židan medtem opozarja, da je bil DZ takšen korak ob zahtevi DS dolžan narediti, naslednji korak, imenovanje komisije, pa bo v rokah poslancev.

Današnja odločitev DZ vrhovnemu državnemu tožilstvu vzbuja dvom o spoštovanju in uresničevanju najvišjih načel, ki so zapisana v ustavi, hkrati pa se, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zavedajo posledic, ki jih imajo tovrstna ravnanja za ugled Slovenije v mednarodni skupnosti.

Kot so dodali, zagovarjajo stališče, da je neodvisno pravosodje, ob upoštevanju vladavine prava, eden od bistvenih postulatov sodobnih demokratičnih držav. Nespoštovanje pravne države, ki temelji na ustavnem načelu delitve oblasti, pa ima lahko resne negativne posledice, ne le na notranjem, ampak tudi na mednarodnem področju. To med drugim potrjuje takojšnji odziv Skupine držav za boj proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) že ob možnosti, da bi se ustanovila parlamentarna preiskovalna komisija.

"Ta je z današnjim dnem dokončno dobila zeleno luč za preiskovanje politične odgovornosti pravosodnih funkcionarjev, ne oziraje se ne na proteste številnih akterjev v pravosodju ne na opozorilo zakonodajno pravne službe državnega zbora o nezakonitosti tovrstnega ravnanja, ki naj bi presegalo pristojnosti DZ in kršilo ustavna določila," so še zapisali na vrhovnem tožilstvu.

Predsednik DZ Židan je medtem pojasnil, da državni zbor ni imel druge možnosti, kot da preiskavo odredi. Ustava namreč določa, da mora DZ na zahtevo državnega sveta to storiti. V tej fazi se po njegovih besedah računa na predlagatelja zahteve, da bo upošteval načelo ločenosti vej oblasti ter mnenje zakonodajno-pravne službe. A DS ni niti nakazal, da želi nekatere stvari upoštevati, je dodal.

Medtem ko je bil DZ prvi korak, torej odreditev preiskave, dolžan storiti, pa je drugi korak imenovanje članov in vodstva preiskovalne komisije, odgovornost poslancev in državnega zbora. Židan pričakuje, da se bo "pri tej konkretni komisiji upoštevalo, da imamo tri ločene veje oblasti".

Poslovnik o parlamentarni preiskavi namreč določa, da DZ za vsako parlamentarno preiskavo imenuje posebno preiskovalno komisijo, o imenovanju pa državni zbor glasuje. Poslovnik dopušča tudi možnost, da poslanska skupina lahko sklene, da v preiskovalni komisiji ne bo sodelovala.

Da bodo izkoristili to možnost, so danes ob odreditvi parlamentarne preiskave omenjali tudi v nekaterih poslanskih skupinah, tako da sodelovanje koalicijskih poslancev in poslancev Levice v komisiji ostaja pod vprašajem.