c S

Veto DS bi bil glede na napovedi strank lahko usoden za zakon o financiranju šol

11.07.2019 07:32 Ljubljana, 10. julija (STA) - S sprejetjem novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja se njena pot najverjetneje še ni končala. V primeru veta DS bo za potrditev zakona potrebnih 46 glasov, na katere pa za zdaj ne kaže, stranke stališč ne nameravajo spreminjati. "Sedaj se začne kalvarija za koalicijo, predsednika vlade in ministra," meni poslanka SDS Jelka Godec.

Novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol, so poslanci danes potrdili z 42 glasovi za in 36 proti. Podprle so jo koalicijske LMŠ, SD, DeSUS in SAB, poslanca manjšin ter Levica, koalicijska SMC je bila vzdržana.

V SDS, NSi in SNS so glasovali proti noveli. Predsednik SNS Zmago Jeličič Plemeniti je po glasovanju povedal, do so "glasovali po vesti". Odločili so se na podlagi mnenja staršev. Če bo državni svet izglasoval veto in bo DZ ponovno presojal novelo, pa ponovno napoveduje enako stališče stranke. "Mi ne trgujemo, trguje Levica in zato je tudi že danes šlo skozi," je pojasnil. Sicer meni, da bo v primeru veta zakon padel.

Poslanka SDS Jelka Godec veto DS na novelo tudi pričakuje. Sicer pa je v današnji izjavi po seji DZ ocenila, da novela ni bila sprejeta na tesno. "V bistvu SMC svoje načelnosti ni nadaljevala s tem, da bi glasovala proti. Torej je to samo nek manever, ki je nesmiseln. Če so bili tako proti, kot so bila stališča, bi morali glasovati proti," je dejala Godčeva.

Podobno na ravnanje SMC gleda tudi poslanec NSi Matej Tonin. "Če bi šli v SMC z nekoliko bolj drzno potezo, da bi glasovali proti, potem bi ta zakon danes padel," je ugotavljal. Zadevo lahko po njegovem mnenju še reši DS z vetom. "Če se bo današnje glasovanje ponovilo, to pomeni, da zakon ne bo sprejet in bi lahko na takšen eleganten način rešili zaplet," je menil Tonin ter še ocenil, da je zakon v posmeh pravni državi.

Po besedah Godčeve starši otrok, ki obiskujejo zasebne šole, že sporočajo, da bodo šli naprej, torej na ustavno sodišče, evropsko sodišče. Poslanka tako ocenjuje, da se zdaj kalvarija vladajočih šele začne.

Vodja poslancev SAB Maša Kociper upošteva možnost, da bo novela pri morebitnem ponovnem glasovanju, če ga bo DS zahteval, padla, saj manjka nekaj glasov. Pri tem pa jo moti, da bodo v tem primeru spet v istem položaju, saj kompromis ni možen.

Ena od možnosti je po njenih besedah sprememba ustave, s katero bi jasno določili financiranje šol. V SAB so za spremembo ustave, vendar je Kociprova spomnila, da je za to potrebna dvotretjinska večina DZ. "Tako da glede na stanje v parlamentu je očitno tisto, ki bo moralo presekati, zaenkrat ustavno sodišče, kar meni osebno ni všeč," je še dodala.

Za spremembo ustave, s katero bi zagotovili, da bo šel javni denar zgolj za javne šole, so tudi v Levici. Vendar je tudi poslanec Miha Kordiš ocenil, da bi glede na razmerja v DZ težko nabrali dovolj glasov za amandmiranje ustave. "Tako da je to nekaj, kar nas čaka še v prihodnosti," je dodal.

V Levici z danes sprejetim zakonom niso zadovoljni, a so ga vseeno podprli, ker po navedbah Kordiša obstaja velika verjetnost in grožnja, da bo sicer koalicija "kapitulirala pod pritiski desnice in sprejela rešitev, ki bo zasebnim šolam namenila še veliko več denarja".

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je po seji ponovil razloge za to, da je bila SMC vzdržana. Kot je dejal, ne verjame, da bo prišlo do kakršnihkoli novih okoliščin, ki bi botrovale temu, da bi SMC v primeru ponovnega odločanja o noveli zakona spremenila svoje mnenje.