c S

Italija se je izognila sankcijam EU zaradi višine dolga

04.07.2019 07:06 Bruselj, 03. julija (STA) - Evropska komisija Svetu EU ne bo predlagala začetka postopka proti Italiji v zvezi s čezmernim primanjkljajem zaradi neizpolnjevanja določil glede višine dolga, so sporočili iz komisije. Odločitev je danes po seznanitvi z dodatnimi napori italijanskih oblasti v zvezi s tem sprejel kolegij komisarjev.

Po pojasnilih komisarja za finančne in gospodarske zadeve Pierra Moscovicija je Evropska komisija ocenila, da sankcije zoper Italijo v tej fazi še ne bi bile upravičene.

Komisija je odločitev sporočila potem, ko je italijanski premier Giuseppe Conte dejal, da je italijanski javni dolg giba v skladu z načrti in bo letos dosegel 2,04 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Bruselj je sicer v začetku junija ocenil, da je sprožitev postopka proti Italiji zaradi zviševanja ogromnega javnega dolga utemeljena. Če bi se EU odločila za sankcije, bi lahko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Italiji grozila neverjetna kazen v višini več kot tri milijarde evrov.

Komisija je oktobra lani zavrnila predlog italijanskega proračuna, nato sta Rim in Bruselj decembra dosegla dogovor, da Italija javni dolg omeji na 2,04 odstotka BDP, a je bila Italija marca zaradi slabših gospodarskih obetov napoved primorana popraviti na 2,4 odstotka.

V ponedeljek je ministrstvo za finance, ki ga vodi v evropski politiki in strokovni javnosti spoštovani Giovanni Tria, ocenilo, da naj bi se v proračun kljub stagnaciji bruto domačega proizvoda letos nateklo za 6,2 milijarde evrov dodatnih prihodkov, medtem ko naj bi se odhodki glede na prvotne načrte zvišali le za 130 milijonov evrov.

Poleg tega pa naj bi dva velika projekta vlade, katere glavni zvezdi sta prvaka obeh strank in podpredsednika, notranji minister Matteo Salvini in minister za delo, gospodarski razvoj in socialo Luigi di Maio - državljanski dohodek, ki najrevnejšim zagotavlja mesečni dohodek v višini 780 evrov, in reforma pokojninskega sistema, imenovana kvota 100, ki predvideva upokojitev pri 62 letih z 38 leti delovne dobe - stala manj od pričakovanj.

Tako je zdaj vlada 1,5 milijarde evrov predvidene dodatne proračunske porabe zaradi teh dveh ukrepov zamrznila. Vse skupaj je tako pozitivni učinek na javnofinančni saldo 7,6 milijarde evrov.