c S

Sodišče EU: Razlito gorivo na letališki stezi je lahko izredna okoliščina v primeru zamud

26.06.2019 15:29 Luxembourg, 26. junija (STA) - Razlito gorivo na letališki stezi, ki ni posledica okvare na lastnem letalu, lahko letalski prevozniki uveljavljajo kot izredno okoliščino v primeru dolgotrajne zamude, je presodilo Sodišče EU. V tem primeru jim tako ni treba plačati odškodnine zaradi zamude, ki presega tri ure.

Vprašanje se je pred sodniki v Luxembourgu znašlo na podlagi primera Belgijca Andreja Moensa, ki je od irske nizkocenovne letalske družbe Ryanair zahteval 250 evrov odškodnine, ker je njegov let iz Italije v domovino zamujal štiri ure, vzrok pa je bilo razlito gorivo. Irski velikan odškodnine ni želel plačati, Moens pa se je obrnil na lokalno sodišče v belgijskem Charleroiju, kjer je regionalno letališče baza za nizkocenovne prevoznike. Lokalno sodišče se je z vprašanjem obrnilo na Sodišče EU.

Evropska zakonodaja na področju varstva potrošnikov v letalskem prometu predvideva izplačilo odškodnine tudi v primeru zamud, ki presegajo tri ure, razen če gre za izredne okoliščine, npr. izjemno slabe vremenske razmere, ki preprečujejo vzlet.

Belgijsko sodišče je evropske sodnike povprašalo, ali je mogoče tudi razlito gorivo, ki ne pušča iz letala prevoznika, od katerega potnik zahteva odškodnino, šteti kot izredno okoliščino.

Sodišče EU je presodilo, da se prevoznik v tem primeru lahko sklicuje na izredno okoliščino, če pokaže, da se zamudi ne bi bilo mogoče izogniti niti v primeru sprejema vseh možnih ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vprašanje odškodnin letalskim potnikom je zadnje čase spet v ospredju, saj zaradi zasičenosti neba nad Evropo ter tudi drugih težav prihaja do številnih odpovedi, zamud in združevanj letov. Takšne težave ima v zadnjih dneh okrepljeno tudi slovenski prevoznik Adria Airways, kjer pa so razlogi uradno operativne in tehnične narave, neuradno pa preobremenjenost letal in posadk ter slaba organizacija dela.