c S
V veljavo stopa evropski akt o kibernetski varnosti 26.06.2019 14:56 Bruselj, 26. junija (STA) - Evropski akt o kibernetski varnosti s četrtkom stopa v veljavo. Nova pravila uvajajo certifikacijski okvir kibernetske varnosti izdelkov, procesov in storitev ter dodatne pristojnosti Agencije EU za kibernetsko varnost, ki bo lahko bolje podpirala ukrepe držav članic za soočanje z grožnjami in napadi kibernetske varnosti, so sporočili iz Bruslja.

Evropski certifikacijski okvir za kibernetsko varnost bo spodbudil kibernetsko varnost spletnih storitev in potrošniških naprav, saj bo omogočil oblikovanje prilagojenih certifikacijskih shem EU na podlagi ocene tveganj. Ta certifikat bo priznan po celi EU.

"Evropski enotni digitalni trg je lahko realnost le, če vključuje robustne kibnernetsko-varnostne obveze," je dejal podpredsednik Evropske komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip. Izpostavil je, da je prioriteta predvsem zagotovitev varnostni glede omrežja 5G, saj lahko to v prihodnje vpliva na vsakdan vseh Evropejcev.

Akt EU o kibernetski varnosti je po besedah komisarke za digitalno gospodarstvo in družbo Mariye Gabriel prikazal potrebo po evropskem odgovoru na vse izzive, po zaščiti državljanov in da ostanemo konkurenčni. Ta cilj bodo dosegli s podelitvijo stalnega mandata Agenciji EU za kibernetsko varnost, je dodala.

Agencija bo v prihodnje prejela tudi več sredstev in dodatne obveznosti. Med drugim bo imela ključno vlogo pri vzpostavitvi in ohranitvi certifikacijskega okvira kibernetske varnosti. O shemi certifikatov bo obveščala javnost in jih izdajale preko določenih spletnih strani.

V prihodnje bo agencija okrepila sodelovanje na ravni EU, ko bo med drugim na prošnjo članic pomagala pri reševanju incidentov s področja kibernetske varnosti ter podpirala sodelovanje v večjih čezmejnih kibernetskih napadih, so še sporočili iz Bruslja.