c S

Sodišče EU: Poljska z znižanjem upokojitvene starosti sodnikov kršila pravo unije

25.06.2019 18:46 Določbe poljskega zakona, ki znižujejo upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča, kršijo neodvisnost sodstva in so v nasprotju s pravom Evropske unije, je razsodilo Sodišče EU v Luksemburgu.

Znižanje upokojitvene starosti sodnikov vrhovnega sodišča "ni upravičeno z legitimnim ciljem in posega v načelo neodstavljivosti sodnikov, ki je neločljivo povezano z njihovo neodvisnostjo," so sporočili s sodišča.

Sodišče EU je danes Poljski naložilo tudi, da mora nemudoma izvršiti obveznosti, ki izhajajo iz prava EU. Če bo Evropska komisija ugotovila, da Poljska ni sprejela ukrepov, potrebnih za izvršitev sodbe, lahko vloži novo tožbo in zahteva denarno kazen.

Postopek proti Poljski je zaradi ogrožanja neodvisnosti sodstva pred Sodiščem EU septembra lani sprožila Evropska komisija. Aprila lani je poljska desna koalicija namreč sprejela zakon, ki je znižal upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let.

Posledično je bila prisilno upokojena več kot tretjina vseh sodnikov vrhovnega sodišča, med njimi tudi predsednica vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf.

Sodišče EU je nato v začasni odredbi 19. oktobra lani od Varšave zahtevalo takojšnjo ustavitev prisilnega upokojevanja sodnikov vrhovnega sodišča in njihovo vrnitev na delo. Danes je sodišče sprejelo končno razsodbo.

Poljske vrhovne sodnike so sicer že oktobra lani, takoj po odločitvi sodišča EU, v Varšavi poklicali nazaj v službo, desničarska poljska vlada pa je nato novembra lani tudi začasno odpravila sporne določbe.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra 2017 sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena pogodbe EU, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba". Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Luxembourg, 24. junija (STA)
Foto: STA