c S

Greco za nujno oceno delitve pristojnosti med zakonodajno in pravosodno vejo oblasti v Sloveniji

24.06.2019 15:50 Strasbourg, 24. junija (STA) - Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco) se je na plenarnem zasedanju, ki je potekalo v minulih dneh, odločila za nujno oceno delitve pristojnosti med zakonodajno in pravosodno vejo oblasti v Sloveniji. Pristojni slovenski organi morajo do konca junija predložiti dodatne informacije.

Za začetek tako imenovanega ad hoc vrednotenja Slovenije se je Greco odločil na podlagi zahteve državnega sveta za začetek parlamentarne preiskave politične odgovornosti državnih tožilcev in sodnikov, so zapisali pri Svetu Evrope.

Državni svet je sredi junija namreč potrdil zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave. V njej naj bi ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pregonu zoper državnega svetnika Franca Kanglerja.

O tem je Greco na pobudo vrhovnega državnega tožilstva v skladu s postopki obvestila vodja slovenske delegacije pri skupini Vita Habjan Barborič. Kot je spomnila za STA, je Greco že v enem od prejšnjih krogov ocenjevanj Slovenijo opomnil na potrebo po neodvisnosti sodstva in avtonomije tožilstva. Postopki ocenjevanja so bili takrat sicer zaključeni, ker je Slovenija v dovolj veliki meri izpolnila priporočila.

Tudi Greco je v sporočilu za javnost spomnil, da je bilo preprečevanje korupcije v zvezi s poslanci, sodniki in tožilci že tema četrtega kroga ocenjevanja države.

Slovenske organe je Greco v sklopu nujnega ocenjevanja sedaj zaprosil, naj najpozneje do 30. junija predložijo kakršnekoli dodatne informacije in pojasnila v zvezi aktualnim dogajanjem glede zahteve po parlamentarne preiskavi. O tem bo pristojne organe, med katerimi bodo tudi tisti iz vrst pravosodja, obvestila še Habjan Barboričeva.

Kot je pojasnila, bo po predložitvi dodatnih pojasnil Slovenije Greco nato imenoval dva poročevalca, ki bosta to pregledala in nato eventualno prišla v Slovenijo na pogovor s predstavniki različnih organov.

Poslovnik Greca nujno vrednotenje oziroma oceno dovoljuje v izjemnih okoliščinah. Tak mehanizem so pri skupini uvedli, da bi se lahko hitreje odzivali na nujne spremembe po državah. Ad hoc ocenjevanje je Greco do sedaj uvedel za Poljsko, Romunijo, Grčijo in Slovenijo.

Izvedbo ocenjevanja Slovenije pri Grecu načrtujejo letos jeseni, še pred sprejetjem poročil na decembrskem plenarnem zasedanju, je še razvidno iz sporočila.