c S

Sodelovanje sodnika na predvolilnem shodu stranke po mnenju etične komisije pri Sodnem svetu v nasprotju s sodniškim kodeksom

21.06.2019 20:55 Ljubljana, 21. junija (STA) - Komisija za etiko in integriteto pri Sodnem svetu je sprejela načelno mnenje, da sodelovanje na javnem shodu, na katerem politična stranka promovira svoje kandidate za evropske poslance, in fotografiranje z njimi, ni v skladu s kodeksom sodniške etike, so sporočili iz Sodnega sveta.

Omenjena komisija je načelno mnenje sprejela po obravnavi primera dveh mariborskih okrožnih sodnikov, Matjaža Štoka in Slavka Gazvode, ki naj bi se po pisanju nekaterih medijev udeležila tradicionalnega prvomajskega srečanja SD na Sv. Urbanu nad Mariborom. Sodnika sta se znašla na fotografiji skupaj s strankarskimi kandidati za evropske volitve, ki jo je v predvolilne namene širila SD.

Sodnika Štok in Gazvoda sta komisijo za etiko in integriteto pri Sodnem svetu sicer sama zaprosila za sprejem stališča o omenjenem primeru.

Glede na to, da je komisija za etiko in integriteto samostojno delovno telo Sodnega sveta, ki je bila ustanovljena prav za obravnavo vprašanj, kot je konkretno, Sodni svet zaenkrat zadeve na svoji seji ne bo obravnaval, so na Sodnem svetu še pojasnili za STA.