c S
Državljanom EU se obeta varnejši potni list za vrnitev v primeru izgube dokumentov 22.06.2019 11:43 Bruselj, 22. junija (STA) - Svet EU je ta teden sprejel direktivo o evropskem potnem listu za vrnitev, ki bo državljanom Evropske unije ob morebitni odtujitvi osebnih dokumentov v tretjih državah olajšal vrnitev domov. Dosedanji format potnega lista za vrnitev namreč ne odgovarja modernim varnostnim standardom in so ga zato nekatere države članice nehale uporabljati.

Izgubljeni ali ukradeni potni listi predstavljajo več kot 60 odstotkov primerov konzularne pomoči, ki jo potrebujejo državljani EU.

Od leta 1996 lahko državljani EU, ki so v tretjih državah ostali brez potnega lista, zaprosijo za evropski potni list za vrnitev (ETD) na katerem koli predstavništvu držav članic, če v državi, kjer se nahajajo, njihova država nima svojega predstavništva. A dosedanji ETD ne odgovarja več modernim varnostnim standardom, kot so na primer sodobne tehnike tiskanja, ki onemogočajo kopiranje. Nekatere države članice so zato prenehale izdajati takšne dokumente, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je lani predlagala nov enotni evropski potni list za vrnitev, to pa so ta teden potrdile tudi članice.

"Nova pravila bodo omogočila, da lahko državljani EU hitro dobijo varen in obče sprejet evropski potni list za vrnitev katerekoli države članice, kar jim bo omogočilo, da se varno vrnejo domov," je ta teden ocenila evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova.

Novi ETD bo osnovan na formatu in varnostnih lastnostih nalepke schengenskega vizuma, dodali so tudi prostor za morebitne vizume, ki so nujni pri prestopanju. Evropejci, ki bodo zaprosili zanj, ga bodo prejeli najkasneje v sedmih delovnih dnevnih.

ETD ima veljavnost največ 15 dni in se ga lahko uporablja le za vrnitev v domovino.

Nova direktiva zagotavlja tudi poenotenje pri izdaji ETD in posodobitev pravil pri koordinaciji in sodelovanju. Države članice jo morajo v nacionalno zakonodajo prenesti v roku dveh let.