c S

DZ informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik podelil nov mandat

19.06.2019 07:23 Ljubljana, 18. junija (STA) - Državni zbor je s 45 glasovi za in šestimi proti Mojco Prelesnik znova imenoval za informacijsko pooblaščenko. Petletni mandat ji bo začel teči 17. julija.

Nataša Kovač iz urada predsednika republike, ki je Prelesnikovo predlagal v ponovno imenovanje, je pred glasovanjem o kandidatki v DZ dejala, da ima Prelesnikova po oceni predsednika republike Boruta Pahorja vsa potrebna znanja in je visoko strokovno usposobljena za opravljanje te funkcije.

Spomnila je, da jo je javnost že doslej lahko dobro spoznala kot informacijsko pooblaščenko in dodala, da javnost v Informacijskem pooblaščencu vidi visoko strokoven, učinkovit, odziven in proaktiven državni organ.

Med izkušnjami je Kovačeva navedla sodelovanje Prelesnikove pri pisanju prvega zakona o dostopu do informacij javnega značaja v času dela na ministrstvu za informacijsko družbo. Med izzivi minulega mandata pa je izpostavila sprejem in začetek veljave ter uporabe splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR), s čimer se je Prelesnikova s sodelavci uspešno spopadla.

Predsednik republike Pahor je javni poziv za kandidature za mesto informacijskega pooblaščenca objavil marca, nanj pa sta prispeli dve prijavi - poleg Prelesnikove še prijava novinarja Rajka Geriča, ki pa je sredi maja od kandidature odstopil.

Prelesnikova je univerzitetna diplomirana pravnica s pravosodnim izpitom. Nekaj časa je delala kot odvetnica, nato je leta 2002 postala svetovalka na ministrstvu za informacijsko družbo. V obdobju 2005-2008 je bila namestnica informacijske pooblaščenke, leta 2008 pa je bila imenovana za generalno sekretarko DZ. 4. julija 2014 jo je DZ izvolil za informacijsko pooblaščenko.

Mandat bo tako ponovila ob podpori 45 poslancev. Ob glasovanju je bilo sicer navzočih 81 poslancev, šest jih je bilo proti.