c S

Pristojni odbor Slovenijo uradno obvestil o neustreznosti Pavlihe

13.06.2019 07:28 Ljubljana, 12. junija (STA) - Slovenija je danes prejela mnenje odbora iz člena 255 pogodbe o delovanju Evropske unije glede ustreznosti slovenskega kandidata Marka Pavlihe za sodnika na Splošnem sodišču EU, iz katerega izhaja, da kandidat na odboru ni prejel zadostne podpore, so danes sporočili z ministrstva za pravosodje. V petek bodo tako objavili nov razpis.

Posvetovalni odbor, ki je oblikovan v skladu z 255. členom pogodbe o delovanju EU in ocenjuje primernost predlaganih kandidatov za sodnike Sodišča EU, je tako zavrnil kandidaturo Pavlihe. To je sicer profesor pomorskega prava, ki so ga zaslišali v petek, potrdil že konec minulega tedna. Vsebine obvestila odbora glede ustreznosti kandidata ministrstvo ni razkrilo.

Pavliha je danes v kolumni na spletnem portalu za pravnike Ius Info ocenil, da ga je odbor zavrnil zaradi anonimnega pisma članom odbora, saj "ne bi smel 'pasti', ker ne bi smelo iti za preizkus znanja, marveč za spodoben intervju".

V pismu anonimneži, ki se podpisujejo kot Group of EU citizens, Pavlihi očitajo, da ne izpolnjuje osebne integritete, ker naj bi med predstavitvijo v predsedniški palači lagal. Navajajo pa tudi pretekle izjave Pavlihe v povezavi s Hrvaško, kar pa naj bi vodilo v konflikte med Pavliho in Hrvati, ki so zaposleni na sodišču. Zaradi tega naj Hrvaška ne bi spoštovala nobene sodbe, pri kateri bi sodeloval, v kolumni Pavliha pojasnjuje vsebino anonimke.

Pavliha navaja poznavalce, ki so ocenili, da je anonimno pismo med drugim spisal nekdo, ki si želi položaja v Luxembourgu, ali pa "politiki onkraj Dragonje, Mure in Kolpe". Nadaljuje, da je tovrstno pismo kaznivo dejanje žaljive obdolžitve in sramotitve Slovenije.

Glede enournega zaslišanja se Pavliha v kolumni ni želel spuščati v podrobnosti, zapisal je le, da je bilo nasičeno s strokovnimi temami in dlakocepskimi vprašanji. Dodaja pa, da je imel zaradi anonimke in ponižujočega obravnavanja sodnikov na zaslišanju slab občutek.

Ministrstvo za pravosodje je danes še napovedalo, da bo zaradi zavrnitve Pavlihe v petek v uradnem listu objavilo nov razpis za eno sodniško mesto na Splošnem sodišču EU s 15-dnevnim rokom za prijavo. Ministrstvo bo prijave, ki bodo izpolnjevale razpisne pogoje, odstopilo predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo nato za oblikovanje mnenja o kandidatih zaprosil sodni svet ter vlado.

Predsednik se bo nato opredelil do kandidatov ter predlog kandidata posredoval državnemu zboru, kjer bo moral kandidat dobiti večino vseh poslancev. Sledilo po tem seveda še zaslišanje pred še pristojnim odborom v Bruslju.

Na sodišču v Luksemburgu naj bi sicer letos mandat nastopila dva sodnika iz Slovenije. Pahor je po razpisu iz aprila lani ob Pavlihi izbral še dosedanjega slovenskega sodnika na Sodišču EU Mira Preka, a slednji potem marca v državnem zboru v nasprotju s Pavliho ni dobil zadostne podpore za še en mandat. Odnesli so ga očitki o spolnem nadlegovanju in nasilju nad sodelavko.

Ministrstvo za pravosodje je po zavrnitvi Preka v DZ ponovilo razpis za eno mesto na Sodišču EU, na katerega se je do izteka roka prijavilo šest kandidatov. Postopek je zdaj v pridobivanju mnenja sodnega sveta in vlade. Sodni svet ima obravnavo kandidatov na dnevnem redu seje, ki bo ta četrtek. Prav tako naj bi vlada svoje mnenje oblikovala na četrtkovi seji.

Preku bo šestletni mandat potekel 31. avgusta, vendar pa bo funkcijo, kot so pojasnili na ministrstvu za pravosodje, v skladu s statutom sodišča opravljal do nastopa funkcije novega sodnika iz Slovenije.