c S

Plenković ponavlja: Za Hrvaško Sodišče EU ni pristojno v sporu glede arbitraže

12.06.2019 15:56 San Sebastian/Bruselj, 12. junija (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v San Sebastianu po objavi datuma ustne obravnave glede dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe ponovil stališče, da za Hrvaško Sodišče EU ni pristojno v tem sporu. Hrvaško bodo v Luksemburgu zastopali njeni pravni zastopniki.

"Naše stališče je od začetka jasno. Mi ne vidimo, kje je pristojnost evropskega sodišča v tem sporu," je odgovoril hrvaški premier na vprašanje, kaj pričakuje od ustne obravnave v Luksemburgu. Na vprašanje, kdo bo Hrvaško zastopal na ustni obravnavi, pa je odgovoril, da imajo svoje pravne zastopnike, da ima vsaka država svojega agenta pri sodišču.

To je proces, ki ga je sprožila Slovenija pred Sodiščem EU, naše stališče je zelo jasno, povedal sem ga tudi medijem ob obisku predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja prejšnji teden v Zagrebu, je še dejal Plenkovič hrvaškim in slovenskim novinarjem v San Sebastianu, kjer se udeležuje sestanka desnosredinske evropske politične družine Evropske ljudske stranke (EPP).

"Menim, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski in sosednji državi, ki nikoli v zgodovini nista imeli kakršnih koli težav. Vse, kar nas na nek način trenutno postavlja v kontekst reševanja odprtih vprašanj, so vprašanja, ki so ostala od razpada bivše SFRJ. To so vprašanja, ki se lahko rešijo z dogovorom," je ponovil že večkrat slišano stališče.

V tiskovni službi Evropske komisije pa so na vprašanje, ali bo na obravnavi kakor koli sodelovala tudi komisija, odgovorili, da Evropska komisija ni stranka v postopku, a je kot vselej pripravljena sodelovati s sodiščem in predložiti kakršen koli prispevek, če bi bilo potrebno.

Na dodatno vprašanje, ali je sodišče komisijo pozvalo k predložitvi kakršnega koli prispevka, pa v tiskovni službi odgovarjajo, da ne morejo povedati ničesar več o tem odprtem primeru in načinu, kako sodišče vodi postopek, da pa se lahko seveda vselej obrnemo na sodišče.

Na sodišču pa v odgovoru na vprašanje, ali so pozvali komisijo k predložitvi kakršnega koli prispevka, pravijo, da sodišče, ker je primer še odprt, ne zagotavlja informacij o poteku postopka in da se je treba za več informacij obrniti na Evropsko komisijo. So pa povedali, da bodo imena sodnikov sporočena na dan obravnave.

Sodišče Evropske unije je za 8. julij razpisalo ustno obravnavo glede dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe, je razvidno s spletne strani sodišča. Obravnava bo potekala pred velikim senatom v hrvaškem jeziku. Postopek sicer v skladu s poslovnikom sodišča vedno poteka v jeziku tožene države.