c S

V Sloveniji in še osmih državah EU pritožbe zaradi nezakonitega spletnega oglaševanja

11.06.2019 15:59 Ljubljana, 11. junija (STA) - Skupine za človekove in digitalne pravice so v prejšnji teden v devetih državah Evropske unije vložile pritožbe zaradi po njihovem mnenju nezakonitih metod spletnega oglaševanja, ki da so v nasprotju z uredbo EU o varstvu podatkov. V Sloveniji je direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori pritožbo vložil Informacijskemu pooblaščencu.

Dvanajst organizacij za človekove in digitalne pravice, ki jih usklajuje organizacija Liberties, je 4. junija vložilo pritožbe v devetih državah EU svojim nacionalnim organom za varstvo podatkov zaradi nezakonitih tehnik, ki jih uporablja oglaševalska industrija, so danes sporočili z Mirovnega inštituta.

V pritožbah pozivajo pristojne organe, naj odprejo preiskavo vedenjskega oglaševanja. Izpostavljajo, da avkcijski sistem zakupa spletnih oglasov v realnem času (RTB) in sistem RTB, ki ga nudi spletni gigant Google, delijo osebne informacije uporabnikov stotim če ne tisočim podjetjem. To pa se dogaja brez zavedanja uporabnikov, ki se tako ne morejo upreti tovrstnemu zbiranju in prodajanju osebnih podatkov.

Pritožbe so del širše kampanje Nehajte vohuniti za nami (#StopSpyingOnUs), s katero želijo Liberties in partnerske organizacije opozoriti na obsežne zlorabe podatkov s strani podjetij, ki uporabljajo vedenjsko oglaševanje.

"Vsakič, ko oseba obišče spletno mesto in se ji prikaže vedenjski oglas, to pomeni, da se njeni osebni podatki, kot so zgodovina brskanja ali lokacija, pa tudi spolna usmerjenost, etnična pripadnost, politično prepričanje itd. delijo s tisočimi podjetij v realnem času. Ta način oglaševanja krši uredbo EU o varstvu podatkov GDPR," opozarja pravna strokovnjaka pri Liberties Eva Simon.

V Sloveniji je pritožbo Informacijskemu pooblaščencu vložil direktor Mirovnega inštituta, ki opozarja, da gre za problem, ki zadeva vse uporabnike in uporabnice interneta. "Kaj sedaj oglaševalska podjetja počnejo z našimi podatki ni mogoče nadzirati," je dodal Šori.

Poleg usklajenega vlaganja pritožb, želi kampanja spodbuditi evropske državljane in državljanke, da se pridružijo akciji in preko spletne strani Liberties tudi sami vložijo pritožbo Informacijskemu pooblaščencu.