c S

Veljati začela revidirana direktiva o pravicah delničarjev

10.06.2019 15:21 Bruselj, 10. junija (STA) - Z današnjim dnem je v veljavo stopila revidirana evropska direktiva o pravicah delničarjev. Po novih pravilih bodo morali institucionalni vlagatelji voditi pregledno strategijo naložb in sodelovanja ter razkriti, kako ob tem upoštevajo družbene in okoljske učinke, so sporočili iz Bruslja.

Nove zahteve veljajo tudi za svetovalce za glasovanje, ki institucionalnim vlagateljem svetujejo, kako glasovati na generalnih skupščinah podjetij. Pravila prinašajo tudi več preglednosti glede politike prejemkov v družbah in dejanskih prejemkov direktorjev.

V Evropski komisiji poudarjajo, da direktiva spodbuja bolj odgovorno lastništvo in odpravlja težave v upravljanju, ki so prispevale k nastanku finančne krize.

"Naučili smo se lekcij iz preteklosti. S popravljeno direktivo o pravicah delničarjev tlakujemo pot do bolj odgovornih investicijskih in korporativnih odločitev, ki so bolj osredotočene na dolgoročne dejavnike in ne le na kratkoročne finančne koristi," je dejala evropska komisarska za potrošnike Vera Jourova.