c S

Članice EU v zmanjšanje upravnega bremena za prometni sektor

10.06.2019 15:21 Bruselj, 10. junija (STA) - Države članice EU so na svetu za promet potrdile splošni pristop glede predloga o elektronskih informacijah o prevozu blaga. Kot so sporočili iz Bruslja, bo dogovor zmanjšal upravno breme za prometni sektor. Z digitalizacijo naj bi prihranili do 102 milijona delovnih ur, ki jih logistični sektor letno porabi za upravne postopke, so dodali.

Po pojasnilih Evropske komisije bo dogovor omogočal boljši digitalni pretok informacij med prevozniki blaga in pristojnimi organi.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je ob potrditvi splošnega pristopa držav članic glede predloga o elektronskih informacijah o prevozu blaga, ki ga je komisija predstavila maja lani, izpostavila, da bo ta znatno pripomogel k digitalizaciji logističnega sektorja in bo predstavljal pomemben korak na poti vizije nič papirja v prometu.

Ministri za promet držav EU so sprejeli tudi poročila o napredku glede dosjejev za racionalizacijo vseevropskih prometnih omrežij (TEN-T), uporabe najetih vozil za prevoz blaga, evrovinjet ter pravic potnikov v železniškem prometu.

Razpravljali so tudi o vprašanjih zmogljivosti in zamud v letalskem prometu ter sprejeli predlog o poenostavitvi in posodobitvi pravil o usposabljanju in certificiranju pomorščakov, so zapisali v Bruslju.