c S

Postopek Bruslja proti Varšavi je spolitiziran

10.06.2019 12:49 Postopek Evropske komisije proti Poljski zaradi pravosodnih reform je spolitiziran, podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans pa je to v kampanji pred evropskimi volitvami zlorabil za pridobivanje podpore, je v intervjuju ocenil poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz.

Czaputowicz je prepričan, da Poljska ne krši vladavine prava in da to ve tudi Evropska komisija. Prepričanje je podkrepil s tem, da Evropska komisija še vedno ni predlagala Evropskemu svetu, naj glasuje o sprožitvi postopka glede domnevno spornih reform pravosodja. "Komisija ve, da na Poljskem ni kršitve vladavine prava in da predlog na glasovanju ne bi dobil podpore," je dodal.

Poljski minister, ki se je prejšnji teden v Sloveniji udeležil vrha pobude Tri morja, je, kot je dejal, o tej temi govoril tudi s predstavniki drugih držav članic in ugotovil, da ne delijo vsi stališča Evropske komisije.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra 2017 sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem ukrepu predvideva odvzem glasovalnih pravic. Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU. V tem procesu od takrat ni bilo bistvenih premikov.

Bruselj je sicer proti Poljski sprožil postopek pred Sodiščem EU glede prisilnega upokojevanja sodnikov vrhovnega sodišča, nakar je sodišče lani decembra od Varšave zahtevalo takojšnjo zaustavitev te prakse.

"Uvedli smo spremembe, ki jih je zahtevalo sodišče," je pojasnil Czaputowicz. Po njegovem prepričanju je za države, kar se tiče vladavine prava, najbolj pomembno, da upoštevajo odločitve Sodišča EU. "Poljska uresničuje vse razsodbe," je zagotovil.

Sicer pa je po njegovem prepričanju vprašanje vladavine prava na Poljskem v politične namene izkoristil Timmermans. Kot vodilni kandidat evropskih socialdemokratov je to zlorabil v predvolilni kampanji, ko je na Poljskem zbiral podporo za novo levo stranko Pomlad, ki ji je uspel vstop v Evropski parlament, je dejal.

Glede na to, da je vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) slavila na evropskih volitvah, pa Poljaki vedo, da očitki iz Bruslja niso resnični, je dodal.

Kritičen je bil do trenutne evolucije Evropske unije in tega, da komisarji niso več politično nevtralni. "To je sedaj nov trend," je ocenil.

Glede bodočega predsednika Evropske komisije se minister ni želel izreči, koga bi si želeli za naslednika Jean-Claude Junckerja. "Ne verjamem, da sta vodilni kandidat EPP Manfred Weber ali Timmermans najbolj verjetna, lahko bi bila tretja oseba," je ocenil.

Dodal je, da si želijo na čelu Evropske komisije osebo, ki je v skladu z njihovo vizijo Evropske unije, in se zavzel tudi za geografsko distribucijo višjih položajev.

Ob tem je spomnil na dokument o skupni viziji EU, ki so ga predstavili na slovesnosti ob 15. obletnici največje širitve EU v Varšavi 1. maja. Med drugim zagovarjajo močno Evropsko unijo, okrepitev enotnega trga, svobodo gibanja delavcev, dobrin in storitev, boj proti protekcionizmu, okrepitev vloge Evropskega parlamenta, širitvenega procesa na Zahodni Balkan, večji evropski proračun, ohranitev kohezijske in skupne kmetijske politike.

"To je naša vizija in jo moramo braniti, ker je v našem interesu," je dodal.

Czaputowicz je ocenil, da imata Poljska in Slovenija skupno vizijo in branita skupne interese. Glede dvostranskih odnosov je dodal, da je Slovenija zelo priljubljena med Poljaki in da tudi trgovinska menjava vztrajno raste.

Spomnil je še na zgodovinske povezave med državama in odprtje razstave v državnem zboru o poljskem etnografu Emilu Korytku, mladem poljskem izgnancu, ki se je po spletu okoliščin zbližal s Slovenijo v času prebujanja narodne zavesti.

Ljubljana, 10. junija (STA)
Foto: STA