c S

Casiraghi pravnomočno izgubil spor z državo za 260.000 evrov odškodnine

29.05.2019 13:24 Stephen Casiraghi, ki je od države terjal 260.000 evrov odškodnine, ker so mu v zaporu na Dobu 19. marca 2014 proti njegovi volji vbrizgali pomirjevalo, bo ostal brez odškodnine. Višje sodišče je namreč potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišče, ki je marca lani njegov zahtevek v celoti zavrnilo, poročajo mediji. Sodba je pravnomočna.

Casiraghi trdi, da je bil v zaporu na Dobu v sobi za osamitev več ur priklenjen po nepotrebnem, neupravičeno pa naj bi bil podvržen tudi prisilnemu zdravljenju. Vendar, kot so potrdili tudi na državnem odvetništvu, je okrožno sodišče njegov tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo. Po navedbah Dela je namreč ugotovilo, da je bilo ravnanje zapornega osebja pravilno in zakonito glede na okoliščine.

Pravosodni policist je Casiraghiju usodnega dne povedal, da ga bodo po prhanju premestili v drugo sobo. Ta se je nato razburil in razbil inventar v kopalnici, policistom pa grozil z nasiljem. Ti so ga zaradi lastne in njegove varnosti poškropili s solzivcem, ga vklenili in odpeljali v posebno oblazinjeno sobo z videonadzorom. Casiraghi se še dobro uro po tem ni uspel pomiriti, zato mu je psihiatrinja vbrizgala pomirjevalo, sta dogajanje po izdaji prvostopenjske sodbe opisala Delo in Slovenske novice.

Zdaj je še višje sodišče potrdilo, da je bilo takratno ravnanje zapornega osebja pravilno in zakonito glede na okoliščine. Pravosodni policisti so ga povsem utemeljeno obravnavali kot zapornika, "ki povzroča gmotno škodo in grozi z realno izvedbo fizičnega napada", danes poročata Delo in Slovenske novice.

Casiraghi mora po poročanju Dela vrniti državi 3397 evrov za stroške postopka na prvi stopnji, stroške pritožbenega postopka pa krije vsaka stran zase.

Ljubljana, 29. maja (STA) -