c S

Vrh Evropskega parlamenta z izjemo liberalcev podprl proces spitzenkandidatov

28.05.2019 14:36 Bruselj, 28. maja (STA) - Vrh Evropskega parlamenta - z izjemo liberalcev - je danes v Bruslju potrdil podporo procesu spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal eden od vodilnih kandidatov evropskih strank za volitve. Ni se pa, za razliko od leta 2014, opredelil do tega, kateri vodilni kandidat naj prvi poskuša zbrati potrebno večino.

Evropski parlament se zavezuje h krepitvi evropske demokracije in potrjuje podporo procesu spitzenkandidatov, tako da postane novi predsednik Evropske komisije nekdo, ki je svoj program in osebnost predstavil pred volitvami ter sodeloval v evropski kampanji, piše v izjavi konference predsednikov, ki so jo podprli vsi ključni igralci razen liberalcev.

Izjava, ki jo je danes sprejelo vodstvo parlamenta, je precej manj konkretna kot izjava konference predsednikov leta 2014, v kateri je jasno pisalo, da bo imel vodilni kandidat zmagovalke volitev EPP Jean-Claude Juncker prvi priložnost zbrati potrebno večino - kvalificirano večino voditeljev članic in absolutno večino v Evropskem parlamentu.

Poleg tega nima podpore liberalcev, tretje najmočnejše politične sile. Vodja liberalcev v parlamentu Guy Verhofstadt je pojasnil, da je glasoval proti izjavi, ki so jo pripravile desnosredinska EPP, socialdemokrati in Zeleni, ker nasprotuje procesu spitzenkandidatov, saj ta sistem ni resen in demokratičen, dokler ne bo temeljil na nadnacionalnih listah.

"Spitzenkandidat, za katerega ne moreš glasovati v celotni Evropi, preprosto ni resen. Za nas je pomembno, da novi predsednik komisije predstavlja široko proevropsko večino z jasnim programom za prenovo Evrope," je še poudaril Verhofstadt.

Po nekaterih neuradnih informacijah je bil Verhofstadt sicer pripravljen podpreti skupno izjavo parlamentarnega vodstva, vendar naj bi bil francoski predsednik Emmanuel Macron vztrajal pri tem, da jo liberalci zavrnejo.

Vodstvo parlamenta je v izjavi še izpostavilo, da znatna okrepitev volilne udeležbe dokazuje živost evropske demokracije ter da Evropski parlament mora biti prostor za razpravo in opredelitev načrta za spremembe.

Politične skupine v Evropskem parlamentu bodo na podlagi izida evropskih volitev opravile strateško, transparentno in demokratično razpravo za pripravo mandata naslednje Evropske komisije. Izid te razprave bo podlaga za dialog z Evropskim svetom, ki združuje voditelje članic unije.

Izjavo konference predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik Evropskega parlamenta in vodje političnih skupin, bo predsednik parlamenta Antonio Tajani drevi predstavil na izrednem zasedanju voditeljev članic EU.

Vodilni kandidat EPP in tudi vodja te skupine v parlamentu Manfred Weber je izpostavil, da je sedaj treba govoriti o vsebini. V EPP so pripravljeni na kompromis, saj se zavedajo svojih izgub, so pa kljub temu še vedno najmočnejša politična skupina, je še poudaril Weber.

Vodja politične skupine socialdemokratov Udo Bullmann, ki opaža pri drugih v parlamentu veliko živčnosti in pretiranega simbolizma, je ponovil, da se bodo borili, da novi predsednik komisije postane njihov vodilni kandidat Frans Timmermans, a tudi on postavlja zdaj na prvo mesto vsebino.

Sopredsednica Zelenih Ska Keller ni zadovoljna z nejasnostjo glede koncepta spitzenkandidatov na strani liberalcev. Liberalka Margrethe Vestager zanjo je vodilna kandidatka, saj je sodelovala v predvolilnih soočenjih, na katerih se je jasno predstavljala kot kandidatka za predsednico komisije. Kellerjeva je tudi izpostavila, da je skrajni čas za žensko na čelu komisije.

Nekonkretna in šibka izjava parlamentarnega vodstva, ki je posledica večje razdrobljenosti parlamenta, daje več manevrskega prostora voditeljem članic unije. Bitka za vodilne položaje namreč ni le tekma za vpliv med političnimi družinami, temveč tudi med institucijami. V parlamentu so sicer prepričani, da voditelji članic nocoj ne bodo predlagali nečesa, za kar ne bi bilo večine v parlamentu.

V Bruslju sicer krožijo neuradne informacije, da bi znal Macron nocoj predlagati nabor kandidatov za predsednika komisije, ki ne bi bili spitzenkandidati, s čimer bi poskušal zaobiti ta koncept.