c S

Sodišče EU potrdilo odločitev glede izterjave 300.000 evrov od Le Penove

24.05.2019 07:23 Luxembourg, 23. maja (STA) - Vodja francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora, nekdanja evropska poslanka Marine Le Pen mora Evropskemu parlamentu vrniti 300.000 evrov zaradi navidezne zaposlitve asistentke, je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu. Le Penova je napovedala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je zavrnilo pritožbo Le Penove na odločitev splošnega sodišča EU, ki poleg sodišča sestavlja Sodišče EU. Splošno sodišče je junija lani potrdilo sklep Evropskega parlamenta o izterjavi 298.497,87 evra od evropske poslanke Marine Le Pen za zaposlitev parlamentarne pomočnice, ker ni dokazala, da je asistentka dejansko opravljala delo. Le Penova je bila evropska poslanka od leta 2009 do leta 2017.

Parlament je decembra 2016 ugotovil, da je bil Le Penovi od decembra 2010 do februarja 2016 neupravičeno izplačan znesek v višini 298.497,87 evra iz naslova parlamentarne pomoči, ki ga je treba od nje izterjati. Ta znesek ustreza plačilom, ki jih je parlament zagotovil za sodelavko, ki je bila pri poslanki od leta 2010 do leta 2016 zaposlena kot lokalna parlamentarna pomočnica.

Tudi Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf je ugotovil, da je skrajno desna političarka evropski denar, namenjen za plače asistentov, namenjala za plače dveh sodelavcev tedaj še Nacionalne fronte, ki sta delala za stranko v Franciji. Kasneje se je stranka preimenovala v Nacionalni zbor.

Le Penova je današnjo odločitev označila za "očitno kršitev" njenih pravic in napovedala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. "Naš odgovor na te nizke manevre se bo videl na voliščih," je dejala na predvolilnem shodu pred evropskimi volitvami, ki bodo v Franciji v nedeljo. Na njih se zmaga glede na ankete obeta skrajni desnici.