c S

Evropska komisija za posodobitev in povezovanje informacijskih sistemov EU

14.05.2019 14:08 Bruselj, 14. maja (STA) - Evropska komisija je danes predlagala odpravo informacijskih vrzeli s posodobitvijo informacijskih sistemov EU za upravljanje varnosti, meja in migracij ter njihovim povezovanjem ter pametnejšo in učinkovitejšo uporabo. Interoperabilnost sistemov naj bi bila vzpostavljena do leta 2023.

Sistem bo vzpostavil evropski portal za iskanje ter skupno zbirko biografskih in biometričnih podatkov državljanov tretjih držav, ki so na voljo v več informacijskih sistemih EU, ter omogočal souporabo biometričnih podatkov in mnogovrstnega detektorja identitete, ki bo razkrival primere lažnih ali več identitet.

Ukrepi bodo omogočili izmenjavo informacij in podatkov med različnimi sistemi ter zagotovili, da imajo uslužbenci in policisti na meji dostop do pravih informacij točno, kadar in kjer jih potrebujejo za opravljanje svojega dela, hkrati pa bodo zagotavljali najvišje standarde varstva podatkov in popolno spoštovanje temeljnih pravic. Glede na varnostne in migracijske izzive v zadnjem času bo predlog pripomogel k večji varnosti državljanov EU, saj bo olajšal upravljanje zunanjih meja EU in izboljšal notranjo varnost, so še sporočili v Bruslju.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je ob tem dejal, da je "hitrost še kako pomembna, ko moramo zaščititi svoje državljane pred terorizmom in reševati življenja". Dodal je, da trenutno informacijski sistemi EU za varnost in upravljanje meja delujejo ločeno, kar upočasnjuje kazenski pregon, z današnjih predlogom Evropske komisije pa bodo postali popolnoma interoperabilni.

"To pomeni, da bodo organi kazenskega pregona po vsej EU lahko neposredno uporabljali vse razpoložljive informacije v trenutku, ko jih bodo potrebovali," je še dejal Timmermans.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je ocenil, da gre za odpravo vrzeli in slepih peg v informacijskih sistemih za varnost, meje in migracije. "Odslej bi morali imeti uslužbenci na meji, uradniki za priseljevanje in policisti pravočasno na voljo prave informacije, ki jih potrebujejo za opravljanje svojega dela," je še dodal Avramopulos.

Evropski komisar za varnostno unijo Julian King je posvaril, da teroristom in storilcem hudih kaznivih dejanj ne bi smeli dati priložnosti, da se prebijejo skozi rešeto ali izmuznejo pregledom.

"To je ambiciozen nov pristop k upravljanju in uporabi obstoječih informacij, ki je pametnejši in bolj ciljno usmerjen ter osredotočen na odkrivanje uporabe več identitet in krepitev učinkovitih policijskih kontrol, tako da povezuje sisteme, da bi pomagal zaščititi državljane EU in obenem zagotavljal vgrajeno in privzeto varstvo podatkov," je še dejal King.