c S

Vrhovno sodišče: Dodatne namestitve v prezasedene socialnovarstvene zavode niso sprejemljive

14.05.2019 15:18 Ljubljana, 14. maja (STA) - Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo socialnovarstvenega zavoda Dom Lukavci ter določilo, da mu zaradi prezasedenosti ni treba sprejeti osebe s shizofrenijo. Namestitev dodatnih oseb v prezasedene socialnovarstvene zavode ni sprejemljiva z vidika posega v pravice drugih uporabnikov, so v sporočilu pojasnili na vrhovnem sodišču.

Lani je namreč oddelek za psihiatrijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor predlagal, da se enega izmed njihovih varovancev z nediferencirano shizofrenijo brez privolitve sprejme v varovani oddelek socialnovarstvenega zavoda Dom Lukavci. Slednji je temu ugovarjal, saj je opozarjal, da so prezasedeni. Bolnika so namreč morali namestiti v jedilnici z dnevnim prostorom, v katerem je bila poleg tega že nameščena tudi ena ženska bolnica.

Kljub temu je prvostopenjsko sodišče sklenilo, da mora dom bolnika sprejeti, odločitev pa je potrdilo tudi višje sodišče. Dom je nato na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo, ki so ji vrhovni sodniki ugodili, sklepa obeh sodiščih razveljavili in zadevo vrnili v ponovno odločanje. Določili so tudi, da mora bolnika do ponovne odločitve, a največ za pol leta nazaj sprejeti oddelek za psihiatrijo UKC Maribor.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost vrhovnega sodišča, se je slednje pri odločanju znašlo v položaju, ko je moralo udejanjiti dvoje na videz izključujočih se rešitev: ukiniti ustavnopravno nevzdržen položaj, ki ga prinaša rešitev v izpodbijanih sklepih, to je nastanitev v jedilnici socialnovarstvenega zavoda, a hkrati ohraniti varstvo ustavnih dobrin na način, da je nasprotni udeleženec pod posebnim nadzorom, ne pa na prostosti.

Sodišču prve stopnje so vrhovni sodniki ob tem naložili, naj v ponovljenem postopku pri določitvi ustanove namestitve pretehta tudi v luči ustavnih pravic drugih uporabnikov varovanega oddelka. Meni namreč, da namestitev dodatnih oseb v že tako prezasedene socialnovarstvene zavode ni sprejemljiva z vidika posega v ustavne pravice drugih uporabnikov varovanega oddelka istega zavoda.

Prvostopenjskemu sodišču pri tem predlaga tudi poziv pristojnemu ministrstvu, naj ponudi dejanske možnosti za rešitev. "Obravnavana zadeva je namreč nepravdni postopek, kjer je položaj udeležencev manj formaliziran kot npr. v pravdnem postopku. V postopek je zato mogoče pritegniti vse osebe, ki sodišču lahko dajo za odločitev potrebne koristne podatke," je zapisano v sporočilu.